U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Volendam

Hoofdofficier Bot zet graag zijn tanden in cafébrand


Hoofdofficier Theo Bot heeft er vanaf het begin zowel intern als publiekelijk geen geheim van gemaakt graag zijn tanden te zetten in het strafrechtelijk onderzoek naar de café-brand.

Door onze redacteur MARCEL HAENEN

HAARLEM, 8 JAN. Hij zou te voortvarend zijn geweest in zijn optreden: al op de dag van de begrafenis wilde hij verslag uitbrengen. Het verwijt over te veel daadkracht dat de fungerend hoofdofficier van justitie voor de regio Zaanstreek-Waterland Theo Bot gisteren kreeg van de Volendamse burgemeester F. IJsselmuiden is voor een lid van het openbaar ministerie in ieder geval niet alledaags.

De 49-jarige Bot geldt binnen het openbaar ministerie als een harde werker. Iemand die zijn collega's op het parket de afgelopen week meer dan eens duidelijk maakte dat de kroegbrand in Volendam meer dan de moeite waard is om je tanden in te zetten. Op de eerste persconferentie over het ongeluk in Het Hemeltje, op de middag van nieuwjaarsdag, zat Bot al achter de tafel naast de burgemeester. Een plek waar zijn jarenlange ervaring als persofficier van justitie hem goed van pas kwam.

Op het parket in Haarlem formeerde hij een team van drie officieren van justitie ten behoeve van een oriënterend onderzoek voor de zaak- Volendam. Dat deze studie zou uitmonden in een strafrechtelijk onderzoek stond, gelet op de omvang van de tragedie, bij voorbaat eigenlijk al vast. Een van de twijfelpunten was de verantwoordelijkheid van de gemeente voor de ramp. In het justitiële team kreeg daarom met name de milieu-officier van justitie nadrukkelijk de opdracht ook de eventuele strafrechtelijke aansprakelijkheid van het lokale bestuur in ogenschouw te nemen.

Uiteindelijk was de conclusie dat recente arresten van de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege, verhinderen dat gemeentebestuurders kunnen worden vervolgd voor eventuele nalatigheden in het eigen bestuurlijke optreden. Die gevolgtrekking werd gedeeld door het college van procureurs- generaal, de raad van bestuur van het openbaar ministerie. De verantwoordelijke procureur-generaal J.A. Hulsenbek was vrijdag dan ook aanwezig op het politiebureau van Zaandijk waar de justitiële bevindingen werden gepresenteerd.

Dat er door justitie en politie snel is gewerkt staat vast. In de eerste vier dagen van het onderzoek werd al bijna de helft van de totale lijst van driehonderd getuigen afgewerkt.

Bot is eigen kweek van het OM. Hij begon in 1977 een opleiding voor rechterlijk ambtenaar. Zes jaar later volgde zijn eerste aanstelling in Haarlem. Hij berechtte de ontvoerder van Gerrit-Jan Heijn en deed de zogeheten Paskamermoord. Bot wist de rechtbank te overtuigen van de schuld van een fietsenhandelaar voor een gruwelijke moord op een 21- jarige vrouw in een paskamerhokje in Zaandam. In hoger beroep werd de verdachte vrijgesproken.

Bot werd ook enkele jaren gedetacheerd bij het ministerie van Justitie waar hij zich met het drugsbeleid bemoeide. Hij reisde de hele wereld af om in het buitenland begrip te kweken voor het liberale drugsbeleid. Hij werkte ook drie jaar voor de BVD en was daar hoofd van het bureau strategie en planning.

Op het parket in Haarlem is hij verantwoordelijk voor de regio Zaanstreek-Waterland en tweede man onder hoofdofficier Henk van Brummen. Zijn baas verhuist binnenkort naar de hoogste plek op het parket van Rotterdam. In de carrousel van hoofdofficieren is Bot opvallend genoeg geen plekje toebedeeld. De nieuwe hoofdofficier in Haarlem wordt naar verluidt Henk Wooldrik uit Zutphen.

NRC Webpagina's
8 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad