U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Volendam

Burgemeester IJsselmuiden is zijn greep kwijt


Burgemeester IJsselmuiden van Edam-Volendam lijkt de greep te hebben verloren op de afwikkeling van de ramp aan de Volendamse dijk in de Nieuwjaarsnacht.

Door onze redacteur HARM VAN DEN BERG

ROTTERDAM, 8 JAN. De eerste persconferenties na de rampzalige brand in de Nieuwjaarsnacht waren een manifestatie van eensgezindheid. Politie, justitie en brandweer hadden zich rond de burgemeester geschaard. En toen de burgemeester direct op de eerste bijeenkomst al in de problemen kwam door zijn gebrekkige talenkennis, kwam hoofdofficier Bot hem te hulp en stond de BBC-verslaggever te woord. Nog geen week later bleek het front geheel uiteengevallen.

De brandweer gaf afgelopen vrijdagmiddag in Edam een eigen persconferentie om vier uur, twee uur later volgde het openbaar ministerie in Zaandijk en weer anderhalf uur later volgde het college van B en W in de raadzaal van Edam. Burgemeester IJsselmuiden lijkt geen greep meer te hebben op de afwikkeling van de catastrofe die zich in de Nieuwjaarsnacht op de dijk van Volendam heeft afgespeeld.

Vijf jaar geleden werd burgemeester Frank IJsselmuiden (61) door commissaris der koningin J. van Kemenade uit Haarlemmerliede weggehaald om leiding te gaan geven in de duo-gemeente Edam-Volendam. Jarenlang had 'plattelandsburgemeester' IJsselmuiden, zoals hij zichzelf noemt, de stad Amsterdam dwars gezeten bij tal van plannen om uit te breiden, of het nu ging om wonen of om industriële activiteit. Hij was nog niet weg uit Haarlemmerliede of er kwam ruimte voor de plannen van de hoofdstad. IJsselmuiden nam vier jaar later revanche. Hem lukte wat burgemeester Patijn met het gezin Gümüs niet voor elkaar had gekregen. Een Surinaams meisje dat zou worden uitgezet, mocht na verzet van IJsselmuiden bij haar vader in Volendam blijven.

Soms weet je precies waar je aan toe bent met burgemeester IJsselmuiden, maar meestal niet. Recht-door-zee is niet zijn handelsmerk. In KRO's Netwerk werd hem gisteren gevraagd of het wel verstandig en kies was geweest om de raad afgelopen vrijdag bij elkaar te roepen. Eerder was immers ook al een kritische discussie losgebarsten over een besloten raadsvergadering op woensdag? Raadsleden en inwoners van Volendam achtten het zeer ongepast om politiek te bedrijven over het verschrikkelijke ongeluk terwijl de slachtoffers nog niet waren begraven of in ziekenhuizen vechten voor hun leven. IJsselmuiden schoof de verantwoordelijkheid van zich af. Het kwam door Justitie, daar had men besloten om de eigen bevindingen die vrijdag hoe dan ook openbaar te maken. Dus moest de gemeente ook wel. Een merkwaardige verdediging, die nergens op gebaseerd lijkt. Immers, al aan het begin van de week had het gemeentebestuur zelf de presentatie van het feitenrelaas "uiterlijk vrijdag" aangekondigd. Met een persconferentie in de middaguren.

Bij de presentatie vrijdag was er nog geen reden om te twijfelen aan de conclusie die IJsselmuiden en zijn college hadden getrokken. Volledig politiek verantwoordelijk, klonk het. Uit het feitenrelaas dat op tafel lag bleek het eigen falen betreffende Het Hemeltje zonneklaar. "We kunnen echter nu het schip niet verlaten omdat er nog zo veel te doen valt voor slachtoffers en nabestaanden", luidde het argument om voorlopig aan te blijven. Gisteravond in Netwerk vroeg hij met een scheve glimlach om zijn optreden na de ramp te betrekken in de beoordeling. Even leek het of de burgemeester toch iets te veel begaan was met zijn eigen lot.

NRC Webpagina's
8 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad