U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Parlement genegeerd

Tsjechische tv-chef wil niet aftreden


PRAAG, 8 JAN. De omstreden directeur van de Tsjechische televisie, Jirí Hodac, weigert gevolg te geven aan een oproep van het parlement om af te treden.

Hodac, die vorige week instortte en in het ziekenhuis ligt, liet gisteren vanaf zijn ziekbed weten na zijn ontslag uit het ziekenhuis, wellicht vandaag, direct weer aan het werk te gaan. De Televisieraad, het orgaan dat hem op 20 december benoemde, liet gisteren weten Hodac niet te zullen ontslaan. De drie leden van de Burger-Democratische Partij ODS in de Televisieraad zijn niet bereid voor Hodac' aftreden te stemmen. Dat betekent dat een oplossing van de crisis in de vorm van een ontslag van Hodac er niet in zit: voor een ontslag van Hodac door de raad zijn zes van de acht stemmen nodig, en die meerderheid kan niet worden bereikt als de drie ODS-leden van de raad van toezicht tegen ontslag zijn.

Het Tsjechische parlement riep in de nacht van vrijdag op zaterdag Hodac op af te treden. Een resolutie met die oproep, waarin overigens ook stond dat Hodac conform de wet is benoemd, kreeg de steun van 96 van de 178 aanwezige parlementariërs. De ODS was tegen de resolutie. In de resolutie werd gesteld dat als Hodac weigert af te treden, de Televisieraad hem moet ontslaan.

Premier Milos Zeman viel vrijdagavond uiterst scherp uit naar president Václav Havel, de televisiejournalisten die tegen de benoeming van Hodac staken en de nieuwsstudio's bezet houden, en Hodac zelf. De stakers zijn volgens Zeman "maoïstische hysterici". Hodac heeft, zei hij, "grove fouten" gemaakt door één dag lang alle televisieuitzendingen tegen te houden en een omstreden financieel directeur bij de televisie te benoemen. De felste kritiek reserveerde Zeman voor president Havel, die eerder de kant van de stakende journalisten heeft gekozen en die heeft gezegd dat Hodac' benoeming strijdig is met de geest van de wet. "Wie oproept tot het niet respecteren van wetten heeft niets te zoeken op het politieke toneel, ook al gaat het om het staatshoofd", aldus Zeman. Havel heeft onmiddellijk excuses geëist van de premier, maar volgens een regeringswoordvoerder krijgt hij die niet. (AFP, AP)

NRC Webpagina's
8 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad