U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Huisartsen dag in staking

RIJSWIJK, 6 JAN. De Nederlandse huisartsen gaan op donderdag 15 februari één dag staken uit onvrede over het uitblijven van harde toezeggingen over vergoeding van de gestegen praktijkkosten en verlichting van de werkdruk. Ook patiënten met spoedeisende klachten kunnen niet bij hen terecht. Zij worden doorverwezen naar ziekenhuizen. Dat heeft een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging zaterdag bevestigd.

De stakingsdag vormt het zwaartepunt van een maand actie die op 15 januari begint met het weigeren van nieuwe ziekenfondspatiënten. Deze patiënten worden nog wel geholpen, maar krijgen een rekening volgens het particulier tarief toegestuurd. Ze moeten die zelf bij hun verzekering proberen terug te krijgen.

De huisartsen eisen in totaal een jaarlijks bedrag van 1,3 miljard gulden om de gestegen praktijkkosten te compenseren, het aantal opleidingsplaatsen uit te breiden en een betere regeling voor zondags- en waarnemingsdiensten op te kunnen zetten. Minister Borst van Volksgezondheid is bereid de huisartsen tegemoet te komen, maar de LHV wil de acties pas afblazen als de toezeggingen zwart op wit staan. Tot die tijd houden wij de druk op de ketel, aldus de woordvoerder van de LHV. De details van de acties moeten overigens de komende weken nog worden uitgewerkt.

Het PvdA-Tweede-Kamerlid Oudkerk is fel tegen de actie. Voor de NCRV-radio noemde hij het voornemen ,,onredelijk, ongepast en bijna onprofessioneel. De actie schaadt de burger en gaat over de rug van de patiënt.'' Volgens de PvdA-er heeft minister Borst inmiddels voldoende gedaan om de huisartsen tegemoet te komen. (ANP)

NRC Webpagina's
6 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad