U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Eerste overschot financiën sinds 1950

'Symbolisch' surplus voor België in 2000

Door onze correspondent HANS BUDDINGH'
BRUSSEL, 6 JAN. België heeft al vorig jaar een licht overschot op de overheidsfinanciën bereikt. Eerder was pas voor 2001 een overschot geraamd. De socialistische begrotingsminister Vande Lanotte sprak gisteren van een "historische" ontwikkeling. Het laatste Belgische surplus dateert van 1950.

De Belgische overheid dankt de positieve ontwikkeling vooral aan de gunstige conjunctuur en ook aan het stringente uitgavenbeleid. De Belgische economie groeide in 2000 met 4 procent. De gemiddelde groei in de eurozone was 3,5 procent, de groei in Nederland 4,25 procent. Nederland bereikte in 1999 een overschot op de overheidsfinanciën. De Belgische paars-groene coalitie blijft in haar groeiraming ook voor de komende periode bij een voorzichtige 2,5 procent per jaar.

Volgens de gisteren door minister Vande Lanotte en zijn liberale collega Reynders (Financiën) gepresenteerde voorlopige cijfers bleef het overheidssurplus in 2000 nog zeer beperkt tot 4 miljard frank (ruim 200 miljoen gulden). Maar Vande Lanotte noemde het "symbolisch" belangrijk. De federale overheid had in 2000 weliswaar nog een licht tekort, maar dit wordt gecompenseerd door gezamenlijk positief saldo van Vlaanderen en Wallonië en een overschot op de sociale zekerheid. De Vlaamse en Waalse ministers van binnenlandse zaken klaagden gisteren in een gezamenlijke perscconferentie overigens dat de federale regering financiële lasten teveel afwentelt op gemeenten.

Vande Lanotte sprak van "het begin van een nieuwe periode" voor België, waarin de belastingen omlaag kunnen, geld opzij wordt gelegd voor de kosten van de vergrijzing en ook ruimte is voor nieuw beleid. De minister erkende dat is voortgebouwd op saneringsbeleid van de vorige rooms-rode regering, die zwaar moest bezuinigen om België klaar te stomen voor deelname aan de euro. De staatsschuld was mede door de hoge kosten van communautair beleid in een gefederaliseerd land opgelopen tot bijna 140 procent van het bruto binnenlands produkt (bbp)in 1993.

Het overschot op de Belgische overheidsfinanciën loopt volgens ramingen op tot 0,7 procent van het bbp in 2005. De overheidsschuld zal in 2003 voor het eerst onder de 100 procent van het bbp dalen. Hierbij is geen rekening gehouden met inkomsten uit de verkoop van telecomlicenties en privatisering. Door de dalende overheidsschuld zakten de rentelasten in 2000 tot 6,9 procent van het bbp, nog altijd het dubbele van Nederland.

De regering van de liberale premier Verhofstadt bereikte enkele maanden geleden overeenstemming over een belastingverlaging van 7 miljard gulden. Die wordt over een langere tijd (2001-2006) uitgesmeerd dan eerder gepland waardoor meer geld overblijft voor openbaar vervoer, gezondheidszorg, vergrijzing ('Zilverfonds') armoedebestrijding en informatietechnologie.

NRC Webpagina's
6 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad