U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Vredesproces Midden-Oosten

Barak in peilingen ver achter op Sharon


JERUZALEM, 6 JAN. Een snel vredesakkoord met de Palestijnen lijkt de enige kans voor de Israëlische premier Ehud Barak om de premiersverkiezingen in februari nog te winnen. Uit opiniepeilingen blijkt hij ten minste twintig procentpunten (28 tegen 50 procent) achterstand te hebben op zijn opponent, Likud-leider Ariel Sharon. Volgens een andere peiling zou Barak zelfs niet verder komen dan twintig procent, terwijl Sharon steun krijgt van vijftig procent van de kiezers.

Uit de peiling blijkt ook dat de kansen voor Baraks partijgenoot Shimon Peres gunstiger zijn dan van Barak zelf. Belangrijke politici in de Arbeiderspartij dringen er volgens de BBC op aan dat Barak plaatsmaakt voor Peres, die slechts 3 tot 5 procent achter zou liggen op Sharon. Peres zelf ontkende gisteren voor de Israëlische radio geruchten dat hij zich alsnog kandidaat zou stellen.

De kans op een vredesakkoord vóór 20 januari, als de ambtstermijn van de Amerikaanse president Bill Clinton afloopt, lijkt verder af te nemen. Donderdag zei de Palestijnse leider Yasser Arafat nog hoop te houden op een snelle vrede, maar gisteren betoonde de Israëlische gezant van Barak in Washington, Gilead Sher, zich zeer pessimistisch. Het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen (ongeveer 1,5 miljoen in Jordanië, ruim 300.000 in zowel Syrië als Libanon) lijkt een onoverkomelijk struikelblok.

Ook volgens Palestijnse onderhandelaars neemt de kans op een snelle vrede af. "De Israëliërs interpreteren onze positie op het ogenblik als zwakte, hoewel we gezegd hebben dat vrede voor ons een strategische keuze is. Daarom zijn we niet optimistisch dat we nu iets kunnen bereiken", aldus Farouq Kaddoumi.

Bij gevechten met het Israëlische leger is gistermiddag in Hebron op de Westelijke Jordaanoever een 19-jarige Palestijnse vrouw doodgeschoten. Haar zus raakte zwaar gewond. Volgens het leger hadden Palestijnen tijdens demonstraties het vuur geopend op de joodse nederzetting. Eerder op de dag was op de Gazastrook een man doodgeschoten die volgens het leger een Israëlische basis wilde binnendringen.

Het toenemende geweld speelt Sharon in de kaart. Hij is de verkiezingscampagne ingegaan met de belofte snel een einde te maken aan de gevechten. Volgens de krant Ma'ariv kan Barak alleen nog winnen als Sharon in de komende weken een blunder begaat of als er een mislukte aanslag op Barak wordt gepleegd, waardoor hij op onverwachte sympathie kan rekenen. (AP, Reuters, AFP)

NRC Webpagina's
6 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad