U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Het cadeau van Greenspan


De technologiefondsen op het Damrak verwelkomden de Amerikaanse renteverlagingen deze week als water in de woestijn. De koersen van de techs en de telecoms stegen als nooit tevoren.

Door DOUWE DOUWES

ROTTERDAM, 6 JAN. Nog geen drie weken geleden kwamen de tien mannen van de Federal Open Market Committee, het beleidsuitvoerend comité van het Amerikaanse stelsel van centrale banken bijeen. De conclusie van hun beraadslagingen: de toestand van de Amerikaanse economie rechtvaardigde geen verruiming van de geldhoeveelheid, en dus geen verlaging van de rentestand. Die conclusie was weinig verrassend: de consensus van analisten wereldwijd was dat de rente onveranderd zou blijven.

Desalniettemin reageerden de Amerikaanse markten de dagen erop als door een adder gebeten. De technologiebeurs Nasdaq, die toch al niet zo'n plezierig jaar achter de rug had, verloor in twee dagen meer dan eentiende van zijn waarde, en ook de meer traditionele fondsen ontkwamen niet aan de malaise.

De technologie- en telecomfondsen op de Amsterdamse beurs, over het algemeen erg gevoelig voor de grillen van de Nasdaq, zakten die woensdag voor de zoveelste keer door het ijs, en trokken de AEX-index in hun val mee.

De gebeurtenissen van deze week lijken een perfect spiegelbeeld van wat er toen aan de hand was. Maar werd toen besloten om helemaal niets te doen, deze week maakte Alan Greenspan bekend de rente met maar liefst een half procentpunt te verlagen. Kwam toen de beslissing na afloop van een reguliere vergadering van de FOMC naar buiten, deze week viel de uitspraak van Greenspan de wereld koud op het dak. En het meest opvallend: tegenover de duikvlucht die de aandelenmarkten in december maakten stond deze week een koopwoede van enorme omvang.

Een renteverlaging is een beproefde methode om een stagnerende economie vlot te trekken. Het idee is dat het aantrekken van kapitaal goedkoper wordt. Bedrijven zullen dus sneller investeren, en dat leidt tot extra productie. Een nevengevolg is dat de munt van het land waarvan de rente omlaag gaat in waarde vermindert, omdat de vraag naar die munt afneemt. De export van het land met de lagere rente wordt als gevolg van de gedeprecieerde munt goedkoper, dus worden de producten aantrekkelijker voor het buitenland. Zie daar, het einde van de stagnatie - volgens de theorie in ieder geval.

Het handelsjaar begon dinsdag voor de meeste aandelen weinig veelbelovend. De Nasdaq verloor meteen meer dan 7 procent, en ook de beurzen in Azië en Europa leverden fors in. Toen de renteverlaging van de Fed een dag later bekend werd gemaakt, waren de beurzen in de Verenigde Staten nog geopend, en stonden alweer op verlies. Het cadeau van Greenspan, de verlaging van de rente met een half procent, viel in bijzonder vruchtbare aarde. De Nasdaq schoot omhoog, en boekte die dag een stijging van meer dan 14 procent. Dat was de grootste klim op één dag die de beurs sinds de oprichting dertig jaar geleden beleefde.

De verwachtingen waren voor het begin van de handelsdag in Amsterdam eergisteren dan ook hoog gespannen. En de beleggers werden niet teleurgesteld. De technologie- en de telecomaandelen begonnen een dag van ongekende stijgingen. Het spits werd afgebeten door ASM Lithography. De chipmachinefabrikant opende een kwart hoger dan waarop het een dag eerder sloot, en behield het grootste deel van die stijging gedurende de dag. Kabelexploitant UPC kwam wat langzamer op stoom, maar toen de wolken om vijf uur waren opgetrokken bleek het aandeel liefst 30 procent (!) duurder te zijn geworden. De koerswinsten van Philips en KPN, respectievelijk 14 en 17 procent, staken daarbij vergeleken maar karig af.

De euforie die de markten woensdag en donderdag in haar greep hield, bekoelde gisteren weer snel. De Amsterdamse beurs hield in de eerste uren aardig stand, maar zodra de beurzen in de Verenigde Staten gisteren opengingen was het snel gedaan met het optimisme.

Twijfels over de inbaarheid van leningen van de Amerikaanse Bank of America zetten financiële instellingen wereldwijd onder druk. Hoewel de bank gisteren met geruststellende verklaringen naar buiten kwam, deden beleggers hun financiële aandelen in grote groten getale in de verkoop. ABN Amro, dat donderdag maar liefst 7 procent was gestegen, de grootste stijging in de recente historie van de bank, leverde 2 procent in. De geruchten werden aangewakkerd door de ongelukkige timing: wist Greenspan woensdag al iets over problemen bij de Bank of America of een andere financiële instelling, en was de renteverlaging een manier om liquiditeit in de markt te behouden?

De angst dat het cadeau van Greenspan een doos van Pandora zal blijken zit er in ieder geval goed in.

NRC Webpagina's
6 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad