U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Volendam

Veel Volendamse gewonden jonger dan zestien jaar

Door een onzer redacteuren
VOLENDAM, 5 JAN. Van de 141 slachtoffers van de brand in het Volendamse café Het Hemeltje die nog in een ziekenhuis liggen, zijn veertig jonger dan zestien jaar. Drie van de tien doden zijn eveneens jonger dan zestien.

Dat blijkt uit een overzicht dat de gemeente gisteren heeft gegeven. De gemeenteraad van Edam-Volendam komt vanavond om half acht in een spoedzitting bijeen. De raadsleden worden in een openbare vergadering op de hoogte gesteld van het feitenoverzicht over de vergunningverlening aan Het Hemeltje. Het overzicht zou aanvankelijk op een persconferentie worden gepresenteerd, maar burgemeester F. IJsselmuiden achtte de feiten zo ernstig dat hij de raad direct wilde inlichten.

Fractievoorzitter W. Keijzer van Volendam '80 - de grootste fractie in de raad - heeft het college laten weten dat zijn fractie niet aanwezig is bij de ingelaste vergadering. "We vinden het ongepast om over de zakelijke kant te praten zolang niet alle slachtoffers begraven zijn", aldus Keizer. De wet verbiedt dat aan personen beneden de zestien jaar alcohol wordt geschonken, maar in Het Hemeltje en andere Volendamse cafés konden zij rekenen op dezelfde behandeling als oudere bezoekers. B en W van Edam-Volendam sprak een week voor de brand nog zijn ongerustheid uit over het drank- en drugsgebruik onder de plaatselijke jeugd. "In Edam-Volendam wordt bovengemiddeld gebruik gemaakt van alcohol, cocaïne, amfetamine, xtc en softdrugs" aldus de aanbiedingsbrief bij de begroting. Het college haalt een rapport aan waaruit blijkt dat het gebruik het hoogste van de regio is. Volgens B en W herkennen de ouders "onvoldoende wat zich bij de jongeren heeft afgespeeld". Enerzijds "omdat het geaccepteerd wordt dat er stevig wordt gedronken, anderzijds omdat men het niet wil zien van zijn kinderen". H. Alders, commissaris van de koningin in Groningen en voorzitter van het Landelijk Beraad Rampenbestrijding, wordt voorzitter van de commissie die in opdracht van staatssecretaris G. de Vries (Binnenlandse Zaken) onderzoek gaat doen naar de cafébrand in Volendam.

De commissie gaat zich ook bezighouden met het gemeentelijk vergunningenbeleid en brandveiligheid.

Uit de gemeentelijke begrotingsstukken blijkt dat een aantal Volendamse horecaondernemers tot kort voor de brand grote moeite hadden om zich aan de regels te houden. Diverse bedrijven zoals die van J. Veerman - eigenaar van Het Hemeltje - werden in 2000 al aangeschreven om aanpassingen te verrichten. , ,Het overtuigen van de betrokken bedrijven van het nut en de noodzaak van een gedegen aanpak vereist de nodige tijd en overredingskracht van de betrokken (brandpreventie) functionaris en investering van de bedrijven", aldus B en W. Het feitenrelaas dat vanavond in de gemeenteraad wordt gepresenteerd, heeft vooral betrekking op de vergunningen die gelden voor zijn drie onder hetzelfde dak gevestigde cafés Blokhut, Wir War en Het Hemeltje. Het maakt duidelijk dat Veerman gewoon was zijn gang te gaan. Zo verplaatste hij het toilettenblok van jongerencafé Het Hemeltje naar een verdieping hoger, zodat er meer bezoekers rond de bar konden staan. Voor de verbouwing werd geen vergunning gevraagd. Over het grote brandgevaar van de kerstversiering in zijn etablissementen blijkt diverse malen contact te zijn geweest tussen de gemeentelijke ambtenaar voor brandpreventie Cees Bont en Veermans bedrijfsleiding. Dat contact was de laatste keer telefonisch enkele dagen voor de brand en tijdens dat gesprek zou volgens ingewijden de leiding opnieuw de opdracht hebben gekregen veiligheidsmaatregelen te treffen of de versiering weg te halen.

In een vraaggesprek met het NOS Journaal zei Veerman dat hij een brief van de gemeente waarin stond dat op grond van de bouwverordening uitsluitend geïmpregneerde, brandveilige kerstversiering mag worden opgehangen, niet had ontvangen. Maar de bedrijfsleiding in de drie betrokken cafés had op vragen van journalisten al verklaard dat de brief terzijde was gelegd omdat de versiering toen reeds was aangebracht.

Om tien uur vanmorgen ging de eerste begrafenisstoet te voet naar de Mariakerk, en vandaar naar de begraafplaats, waar een apart hoekje is ingericht voor de slachtoffers van de brand. Vandaag vinden nog drie begrafenissen plaats.

NRC Webpagina's
5 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad