U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Ambulance-jagers

Maarten Huygen
Zou Nova spijt hebben van al dat journalistieke onderzoek waar het bekend mee is geworden? Nieuws gemaakt ten koste van de samenleving? Verslaggevers die zich als aasgieren op de slachtoffers van een ramp storten, meteen al, zodra het is gebeurd? Nee, Nova bezoekt Volendamse kerken en pastoors. Er is al een onafhankelijk onderzoek gaande, dus waarom zou Nova daar zomaar kriskras doorheen lopen in plaats van te wachten tot er een persbericht over het officiële rapport is verschenen.

Nova stort zich dus op de advocaten die wel reeds aan het werk zijn, want dat is niet fatsoenlijk. Het Nova-nummer van gisteravond werd aangekondigd met "letselschadeadvocaten storten zich op slachtoffers". Er volgde een reeks archiefbeelden van deze schurken die al vroeg bij de Enschedese ramp aanwezig waren. El Al die bij de Bijlmerramp de "gehaaide advocaten" al voor was met een bedrag van 100 miljoen, hoofdzakelijk voor slachtoffers en gewonden. "Tranen met duiten", concludeerde de commentaarstem. We krijgen hier ook Amerikaanse "ambulance-jagers". In Nederland waren er tien jaar geleden nog twintig maar nu al 200 van die types. Typerend voor de slachtoffers in Enschede vond Nova de familie Ridderhof. Die was als eerste met de procedure tegen Den Haag begonnen. Ze wonen niet in het rampgebied zelf, maar er was wat schade aan het huis en tijdens de ramp was de dochter een paar uur kwijt geweest. Daardoor waren zowel moeder als dochter getraumatiseerd geraakt, ze hadden psychologische hulp nodig en ze claimden immateriële schade. Inderdaad dubieus en het zou wel eens niet kunnen worden gehonoreerd. Maar waar bleven de claimende slachtoffers die wel in de rampzone woonden, gewond waren geraakt en familieleden hadden verloren? Die zware materiële schade hadden? Advocaat Engelgeer zat aan het stuur van zijn auto terwijl hij zei: "Het merendeel van de bevolking in Nederland wil gewoon compensaties." Als afsluiting werd Engelgeer door de Mercedes-ster van zijn auto gefilmd. Rijke stinkerd, dus. Na dit item kon J. Beer van de letselschadeadvocaten in de studio geen goed meer doen. Hij had zich maar niet al te luxe aangekleed, grauw jasje, spijkerachtig overhemd in donkere boetekleur, geen stropdas. Hij moest weer in discussie met de Leidse hoogleraar Stolker die bezwaar had tegen het feit dat advocaten, net als Nova in het verleden, zomaar onderzochten terwijl er al een onderzoek gaande was.

Nova had zich beter kunnen concentreren op de enorme verschillen tussen de Nederlandse letselschadepraktijk en de Amerikaanse. Beer zei dat de twee verenigingen van letselschadeadvocaten een brief hadden gestuurd naar de burgemeester, voorzitter van het crisisteam, om hun hulp aan de slachtoffers te bieden. Een Amerikaanse advocaat had hard om zo'n collectieve brief gelachen. De burgemeester is ook degene die als overheidsfunctionaris zal worden gedaagd.

De bedragen zijn een fractie van wat er in Amerika en zelfs elders in Europa wordt uitgekeerd. De Nederlandse rechter is terughoudend met schadebedragen, want ieder slachtoffer is al keurig verzekerd en van een uitkering voorzien. Ik had ook wel willen horen waarom zo'n advocaat er vroeg bij moet zijn. Nuttige informatie voor de slachtoffers. Nova noemde zelf nog het voorbeeld van de dodelijke legionella- epidemie, waarbij de standhouder met het bubbelbad wel gisteren door het Amsterdamse Gerechtshof aansprakelijk werd gesteld, maar de slachtoffers geen recht op compensatie hadden. Met zoveel voorbeelden van gemeenten die hun eigen regels niet controleren en afdwingen, zou er een nuttige rol kunnen zijn voor letselschadeadvocaten die de wet wel nauwkeurig lezen. Zou zo'n advocatenonderzoek zo'n onafhankelijke commissie niet op scherp zetten? Ik wacht op de uitzending waarin Nova met instemming een letselschadeadvocaat zal interviewen die een interessant nieuwsfeit over de Volendamse ramp heeft ontdekt. Zomaar, voor het onafhankelijke onderzoek af is.

NRC Webpagina's
5 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad