U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Praag geeft hervorming tv-raad voorrang


PRAAG, 5 JAN. Het Tsjechische parlement zal een wetsontwerp, dat voorziet in een hervorming van de Televisieraad - de raad van toezicht op de publieke televisie - met voorrang behandelen, in de hoop snel een eind te maken aan de nu twee weken durende crisis bij de Tsjechische televisie. Dat zei gisteren parlementsvoorzitter Václav Klaus - als leider van de Burger- Democratische partij ODS zelf een hoofdpersoon in de crisis - nadat enkele parlementscommissies zich gisteren hadden gebogen over het wetsvoorstel dat de regering heeft opgesteld.

Dat wetsvoorstel voorziet in een grondige hervorming van de Televisieraad, die nu bestaat uit leden die door de politieke partijen worden aangewezen. De raad geeft aldus de krachtsverhoudingen in het parlement weer. Het wetsvoorstel voorziet in een volledig nieuwe raad van bestuur, waarvan de leden voortaan uitsluitend door onafhankelijke culturele, wetenschapelijke en religieuze groeperingen moeten worden aangewezen. Het wetsvoorstel bepaalt ook dat zittingen van de raad voortaan openlijk toegankelijk moeten zijn.

De Televisieraad is in opspraak geraakt door de beslissing van 20 december om de voormalige BBC-journalist Jirí Hodac te benoemen tot algemeen directeur van de Tsjechische televisie, CT. De benoeming stuitte op fel verzet van redacteuren van de tv-nieuwsdienst, die menen dat Hodac politiek bevooroordeeld is ten gunste van de ODS en die vrezen dat hij een partijpolitiek stempel zal drukken op de tv- journaals. De redacteuren bezetten sinds bijna twee weken de studio's. De kwestie is de afgelopen dagen uitgegroeid tot de grootste rel in Tsjechië sinds de val van het socialisme in 1989. Woensdag betoogden meer dan 60.000 Tsjechen in het centrum van Praag tegen de benoeming van Hodac. Hodac, die alleen nog door de ODS wordt gesteund en die hardnekkig weigert af te treden, is inmiddels ingestort: hij ligt in de intensive care-afdeling van een Praags ziekenhuis, met uitputtingsverschijnselen. Hodac had een week lang niet geslapen, zo werd gemeld.

Volgens Václav Klaus kan het parlement op 12 januari bijeenkomen om het wetsvoorstel over de hervorming van de Televisieraad te bespreken. Het wetsvoorstel moet vervolgens worden behandeld door de Senaat, die naar verwachting in zeer korte tijd akkoord zal gaan. Dertig dagen nadat de wet van kracht wordt, wordt - zo is de bedoeling - de huidige Televisieraad ontslagen en komt de weg vrij voor de samenstelling van een nieuwe Televisieraad. In Brussel maakte gisteren de Europese Commissie duidelijk dat ze zich niet zal mengen in het conflict. De Commissie was om actie gevraagd door organisaties als de Internationale Federatie van Journalisten, met het argument dat in Tsjechië de persvrijheid op het spel staat. De Europese Commissie liet gisteren echter weten er zeker van te zijn dat de democratie in Tsjechië zal zegevieren. (Reuters)

NRC Webpagina's
5 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad