U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Corus Group

Top Corus weg om aanhoudend grote verliezen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 6 DEC. Het Brits- Nederlandse staalconcern Corus heeft onverwachts zijn beide topbestuurders weggestuurd. De Nederlander Van Duyne en de Brit Bryant worden verantwoordelijk gehouden voor de aanhoudende verliezen bij het bedrijf.

Fokko van Duyne en John Bryant, de twee architecten achter de anderhalf jaar oude fusie tussen Hoogovens en British Steel, wordt door de commissarissen vooral een gebrek aan daadkracht verweten. In september moest het concern over de voorgaande drie kwartalen een verlies van bijna één miljard gulden bekendmaken. De financiële pijn zit vooral bij de Britse vestigingen van het bedrijf, waar in anderhalf jaar 4.200 van de destijds 37.000 werknemers zijn ontslagen. In IJmuiden bij Hoogovens wordt nog steeds een behoorlijke winst gemaakt. Maar die bedragen vallen in het niet bij de mega-verliezen in Groot-Brittannië, waar British Steel kampt met een aantal niet- efficiënte staalfabrieken en de hoge koers van het Britse pond die het onmogelijk maakt de in het Verenigd Koninkrijk vervaardigde staalproducten met winst te exporteren.

Sir Brian Moffat, de voorzitter van de raad van commissarissen van Corus, neemt tijdelijk de leiding over van het bedrijf. Hij wordt als president-commissaris opgevolgd door de vice-voorzitter van dit college, de Nederlander H. de Ruiter. Moffat gaat een grootscheepse reorganisatie leiden, waarvan de details begin volgend jaar bekend zullen worden gemaakt. Pas komend voorjaar wil Corus een nieuwe topman benoemen. De raad van bestuur bij Corus wordt aangevuld met twee Nederlanders, Frans- Willem Briët en aluminium-directeur Henk Vrins.

Analisten in de City verwachten dat Corus in Groot-Brittannië de komende maanden nog minstens één grote fabriek gaat sluiten en op korte termijn in dat land nog 8.000 banen gaat schrappen. Het onmiddellijke vertrek van zowel de Britse als de Nederlandse topman bij Corus heeft FNV Bondgenoten nauwelijks verrast. "Het vertrek geeft nog eens de ernst van de situatie aan", zegt bestuurder Jos Duynhoven.


Zie ook:

Britse staalindustrie staat koude winter te wachten (6 december 2000)

NRC Webpagina's
6 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad