U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

President Fujimori van Peru treedt af


LIMA, 19 NOV. De omstreden president van Peru, Alberto Fujimori, houdt er binnen 48 uur definitief mee op, ,,omdat de macht in het parlement is overgenomen door de oppositie''. Dat heeft hij zondag meegedeeld in een verklaring vanuit zijn hotel in Tokio. In een reactie op het aftreden van Fujimori heeft ook het voltallige kabinet van Peru zondag zijn ontslag ingediend.

De ministers zeiden in een verklaring wel dat zij hun posten zullen blijven waarnemen ,,totdat de overgang naar een nieuwe regering is voltooid'.' Zij legden de schuld voor de ,,ernstige crisis en onzekerheid'' in het land volledig bij de president, die vrijdag de wijk nam naar Japan.

Oppositieleider Alejandro Toledo besloot zondag zijn bezoek aan Frankrijk en Spanje af te breken. Toledo heeft vanuit Toulouse onmiddellijk laten weten dat de vice-presidenten van Peru geen interim-president mogen worden omdat ze op ,,dezelfde frauduleuze manier'' aan hun baan zijn gekomen als Fujimori. Volgens de Grondwet zijn zij de eerst aangewezenen om de functie waar te nemen.

Premier Federico Salasa van het land zei te verwachten dat vice-president Francisco Tudela Fujimori zal opvolgen om een overgangsbewind te leiden tot nieuwe verkiezingen in april. Tudela had op 23 oktober zijn ontslag als vice-president ingediend, maar het parlement heeft dat nog niet aanvaard.

Kersverse parlementsvoorzitter Valentín Paniagua zei zondag dat de volksvertegenwoordiging snel zal beslissen. De woensdag gekozen voorzitter Paniagua en een speciale commissie zullen naar verwachting dinsdag Fujimori's ontslag aanvaarden. Als zij Tudela's ontslag ook aanvaarden moet de tweede vice-president, Ricardo Márquez, Fujimori opvolgen. Als Márquez weigert, moet Paniagua zelf het land tot aan de verkiezingen leiden.

Fujimori vertrok vrijdag van de APEC-top in Brunei onverwacht naar Japan. Zijn eerder sterke en populaire regime verkeert na tien jaar in verregaande staat van ontbinding. Conflicten tussen de president en zijn veiligheidstopman Vladimiro Montesinos, brachten in september een einde aan Fujimori's greep op het land.

In juli slaagde Fujimori er nog met omstreden en mogelijk frauduleuze verkiezingen in een ambtstermijn erbij te winnen. Maar het mocht niet baten.

In augustus rezen in binnen- en buitenland verdenkingen tegen Montesinos dat deze ritselaar privé-zaken deed met marxistische guerrilleros in het buurland Colombia. Nadat 14 september beelden waren vertoond waarop hij een parlementslid omkoopt, zag Fujimori zelf dat het voorbij was.

De president kondigde 16 september aan vervroegde verkiezingen te houden en zelf geen kandidaat te zijn. Montesinos' omkoping bleek echter niet het enige schandaal. De afgelopen tijd kwamen er steeds meer aan het licht, zoals geheime bankrekeningen van Montesinos en duistere handel met drugsbaronnen.Woensdag verloor Fujimori na acht jaar de greep op het parlement. Dat dreigde toen de president af te zetten.

Fujimori's hoop in april in stijl en met opgeheven hoofd het presidentiële ambt aan een gekozen opvolger over te dragen, is vervlogen. Hij ging naar de top in Brunei met een enorme hoeveelheid bagage en keert ,,voorlopig'' niet terug. (ANP)

NRC Webpagina's
19 NOVEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad