U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
ANWB

159 slachtoffers bij treinbrand in Oostenrijk; dood 2 Nederlanders bevestigd


WENEN, 12 NOV. Bij een brand in een bergtrein in een tunnel in de Kitzsteinhorn, nabij Zell am See in Oostenrijk, zijn zaterdag naar schatting 159 mensen om het leven gekomen, onder wie twee Nederlanders. Dat hebben de Oostenrijke autoriteiten vanmiddag bevestigd.

De Oostenrijke autoriteiten tasten nog in het duister over de oorzaak van de treinramp. Volgens experts kan een geknapte staalkabel de brand in de tunnel hebben veroorzaakt. De trein vloog in brand na de tunnel 600 meter te zijn binnengereden. Het vuur zou zich razendsnel hebben verspreid over de wagons op de kabelspoorweg, waardoor ontsnappen vrijwel onmogelijk was. Volgens reddingswerkers waren veel jonge mensen zaterdag op weg naar een snowboardfestival op een hoogte van 2500 meter.

Slechts acht skiers ontsnapten aan de verstikkingsdood. Het achttal, Duitsers volgens het Oostenrijke persbureau APA, stond helemaal achterin de trein. Ze slaagden erin een raam in te slaan en naar buiten te klimmen, voordat de wagons verzwolgen werden door de vuurzee. Zij liggen allemaal in een hospitaal in Zell am See.

Zeven andere mensen die boven stonden te wachten in het eindstation, moesten eveneens in ziekenhuizen worden opgenomen met ademhalingsproblemen en vergiftigingsverschijnselen. Drie mensen die samen met hen stonden te wachten overleden aan rookvergiftiging. De vermissing van de Nederlanders werd gemeld door de eigenaar van de camping waar de twee verbleven. Hij heeft hun auto gevonden op de parkeerplaats van het station. Familie van de vermiste Nederlanders is naar Oostenrijk vertrokken. De gouverneur van de provincie Salzburg heeft gezegd dat tot nu toe al 155 lichamen werden geïdentificeerd.

De kabelspoorbaan op de Kitzsteinhorn is in juni 1997 voor het laatst gecontroleerd op mogelijke technische gebreken. De wet schrijft elke vijf jaar een technische controle voor.

De treinverbinding werd in 1974 geopend en gold destijds als een technisch hoogstandje. In 1994 werden twee nieuwe moderne wagons aangeschaft die steeds 180 mensen kunnen vervoeren.

Het kabelspoor is een van de vele mogelijkheden om op de Kitzsteinhorn te komen. Het spoortraject is 3,8 kilometer lang. Daarvan gaat 3,2 kilometer door de tunnel. Na het ongeluk waren er nog circa 2500 skiërs op de berg. Zij konden met een kabelbaan naar het dal worden gebracht. (ANP)

NRC Webpagina's
12 NOVEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad