U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K U N S T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Twarres

Platenmaatschappij EMI


Eerste nummer één-hit in het Fries

Door onze correspondent
LEEUWARDEN, 1 NOV. Voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse hitlijsten staat er een Friestalig nummer op de eerste plaats.

Het is 'Wr bisto' ('Waar ben je') van het zangduo Twarres uit het Friese dorp Wergea. Het anderhalf jaar oude lied werd onlangs opnieuw uitgebracht door platenmaatschappij EMI en verdringt deze week U 2 met 'Beautiful day' van de eerste plaats, in zowel de Megatop 100 als de top 40. Niet eerder slaagde een Friese band erin de eerste plaats te veroveren. Zelfs niet de populaire Friese groep De Kast: 'In nije dei' werd twee jaar geleden door Elton Johns 'Candle in the wind' van de eerste plaats afgehouden.

Het Friese duo Twarres, Johan van der Veen (19) en Mirjam Timmer (18), begon twee jaar geleden aan talentenjachten mee te doen. In 1999 wonnen ze de publieksprijs van 'Liet', het Friese songfestival. Het nummer werd in Friesland een bescheiden hit. Na een optreden in Paul de Leeuws show vorig jaar november stroomden de lovende reacties binnen. Het nummer werd daarop door platenmaatschappij EMI in het hele land in een iets kortere en akoestische versie uitgebracht. Na veertien weken veroverde het een eerste plaats in de Megatop 100. Verwacht wordt dat Twarres binnenkort zijn eerste gouden plaat krijgt. Dat gebeurt als de 40.000ste cd-single is verkocht. Mirjam Timmer schreef zelf de tekst en muziek van de hit. In januari wordt de tweede single uitgebracht van Twarres, als voorloper van het eerste album.

NRC Webpagina's
1 NOVEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad