U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Tour de France 1998

Dossier Tour de France 1999


Urenlange ondervraging

Verbruggen ontkent schuld voor rechter

Door een onzer redacteuren
LILLE, 1 NOV. Hein Verbruggen, de Nederlandse voorzitter van de internationale wielrenunie (UCI), ontkent dat zijn bestuur medeschuldig is aan het systematisch gebruik van doping in het profpeloton. Het verwijt is afkomstig van de Franse rechtbankpresident Daniel Delegove tijdens het proces in Lile tegen de dopingprakrijken bij de wielerploeg Festina.

Tijdens de urenlange ondervraging werd Verbruggen, die als getuige was opgeroepen maar op eigen verzoek onder ede werd verhoord, geconfronteerd met een brief van zijn rechterhand Lon Schattenberg. Deze Limburgse arts had als voorzitter van de medische commissie van de UCI de renners in 1998 schriftelijk gewaarschuwd dat overmatig en ongecontroleerd gebruik van het eiwithormoon EPO een gevaar voor de gezondheid betekende. Volgens de rechtbankpresident had Schattenberg daarmee de renners een vrijbrief gegeven voor gedoseerd gebruik van EPO. "Deze aanpak neigt naar defaitisme", stelde Delegove. Volgens Verbruggen viel Schattenberg niets te verwijten. "Hij is absoluut integer. Hij strijdt al vele jaren tegen doping. Hij is de bedenker van de gezondheidscontoles, die navolging vindt in andere sporten."

De gezondheidscontroles van de UCI werden in 1997 ingevoerd om het gebruik van EPO tegen te gaan. Tot voor kort was dit prestatiebevorderende middel niet traceerbaar in de urine of het bloed. Door de meting van de hematocrietwaarde kon het gebruik van EPO op indirecte manier worden aangetoond. Renners met een waarde van boven de vijftig procent kregen om gezondheidsredenen een startverbod opgelegd.

De Limburgse arts Schattenberg reageerde vanmorgen verontwaardigd op de uitleg over zijn brief (van 17 augustus 1998, ruim anderhalf jaar na de invoering van de gezondheidscontroles). "Ik heb de brief toen gestuurd omdat de renners niet door hadden welke procedures worden gevolgd. Ik doe mijn plicht om renners te waarschuwen voor hun gezondheid. Het zou misdadig zijn om daarover mijn mond te houden."

Volgens Schattenberg zaaien de aangeklaagde Fransen "bewust onrust door zichzelf vrij te pleiten en de Nederlanders zwart te maken. Alsof al het kwade uit het noorden komt. Moeten wij de renners gaan vertellen wat ethisch is en wat niet. Kom nou. Ze zijn oud en wijs genoeg om geen dingen te doen die verboden zijn."

President Delegove suggereerde dat EPO via Nederlandse connecties bij de renners van Festina terechtkwamen. Hij uitte de hypothese dat ploegleider Gisbers en ploegarts Ryckaert in 1993 de schakel vormden tussen hun oude werkgever PDM en hun nieuwe werkgever Festina. Gisteren bekritiseerde Delegove ook de Nederlandse ploeg TVM die in 1998 in opspraak raakte wegens de vondst van een grote dosis met EPO in een materiaalwagen van deze sponsor. Delegove maakte verder melding van de antedatering van een medisch verklaring van de Franse wereldkampioen Laurent Brochard in 1997. Hij had voor het WK een pijnstiller genomen wegens rugklachten. Verbruggen: "Ik blijf bij mijn opvatting dat de Franse wielrenunie juist heeft gehandeld. Het middel dat Brochard gebruikte, was niet verboden. Dus was er geen sprake van doping." Schattenberg: "De heren in Lille weten niet eens waarover ze praten."

De president voert bijna onafgebroken het woord


Het dopingproces in Lille heeft veel weg van een eenmansshow. President Delegove is vrijwel onafgebroken aan het woord.

Door onze redacteur JAN GERRITSEN

LILLE, 1 NOV. Het dopingproces voor het Tribunal de Grande Instance in Lille begon vorige week sensationeel. Richard Virenque, de lieveling van het Franse wielerpubliek, bekende dat ook hij, net als alle andere renners uit de stal van het Spaanse horlogemerk Festina, EPO had gebruikt. Maar na die onthulling heeft het proces een andere wending genomen: het is bijna een eenmansshow geworden van Daniel Delegove, de president van het tribunaal.

Bij het begin van het proces maakte Delegove duidelijk dat de uitvoerige behandeling van de dopingzaak een educatief effect moet hebben. Daniel Delegove heeft zichzelf met de 'opvoeding' van de wereld van het professionele wielrennen en het Franse publiek belast. Gedurende de zittingen in Lille is Delegove vrijwel onafgebroken aan het woord. Hij leidt de ondervraging van de tien verdachten en de vele tientallen getuigen, die soms uren achtereen achter de 'verdachtenbank' moeten staan.

Procureur Gerald Vinsonneau die volgende week zijn requisitoir houdt, zit er zwijgend bij. Hij hoeft ook geen vragen te stellen: de feiten over het dopegebruik bij Festina - en andere ploegen zoals La Française des Jeux - liggen vast in de tientallen dossiers die elke ochtend door de gerechtelijke politie op de lange tafel worden uitgestald. De dossiers zijn de neerslag van de inspanningen van onderzoeksrechter Patrick Keil, die twee jaar lang diepgaand onderzoek deed naar het dopegebruik. Hij verhoorde, soms dagen achtereen, de belangrijkste Festina-verdachten - verzorger Willy Voet, ploegleider Bruno Roussel, en ploegarts Eric Ryckaert - die soms wekenlang in voorarrest werden gehouden. Ook de 23 advocaten komen weinig aan het woord. Af en toe mogen ze een vraag stellen. Maar elke poging tot spektakel voor het publiek, dat overigens vooral uit pers bestaat, kapt Delegove resoluut af omdat 'het proces sereen moet blijven'. Dat er zoveel advocaten zijn, vloeit voort uit het grote aantal personen en organisaties - in totaal twaalf - dat zich 'burgerlijke partij' heeft gesteld. Wie zijn belang of goede naam geschaad acht door de handelingen van de verdachten, kan schadevergoeding claimen. Het tribunaal moet dat beoordelen. De meeste geëiste schadevergoedingen zijn symbolisch: één franc.

De Franse douane is de enige 'burgerlijke partij' die forse rekeningen in het vooruitzicht heeft gesteld als het tribunaal de claim als rechtmatig beoordeelt. De douane eist in totaal 1,2 miljoen francs (zo'n 400.000 gulden) van enkele Festina-verdachten zoals Voet en Roussel, alsmede andere soigneurs die terecht staan zoals Jef D'hondt, van La Française des Jeux. Dezelfde rekening voor de kosten van het onderzoek door de douane gaat naar Nicolas Terrados, de ploegarts van de Spaanse Once-ploeg, die terecht staat wegens de illegale invoer van EPO. De advocaten die kort worden gehouden door Delegove, moeten hun heil zoeken buiten de rechtszaal, in een ruimte waar de Franse media hen met tientallen camera's opwachten. Dat leidt tot chaotische taferelen. Getuigen die na hun optreden in de rechtszaal naar de camera's lopen, moeten in het gedrang worden beschermd door de politie. Soms slaat de vlam in de pan, zoals gisteren aan het eind van de dag, bij Daniel Baal, de voorzitter van de Franse wielerfederatie.

Baal wachtte gisteren de gehele dag tevergeefs om als getuige te worden gehoord. Delegove beëindigde de zitting onverwacht om kwart over vijf. Hij verzocht Baal om donderdag terug te komen. Baal beende woedend naar de camera's en haalde vernietigend uit. "De procedure is een schande. Al een week lang wordt er met modder gegooid naar de Franse federatie als zouden wij de bestrijding van doping niet ernstig nemen. Wij krijgen niet de kans om ons te verweren. Dit proces is verrot."

Op de eenmansshow, van Daniel Delegove, volgde dus een andere, die van Daniel Baal die genoeg had van het serene wachten waartoe de president alle 'spelers' voor zijn tribune veroordeelt.

NRC Webpagina's
1 NOVEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad