U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Nederlandse Vereniging voor Makelaars

Prijsstijging koopwoningen 11,9 procent

Door onze financiële redactie
NIEUWEGEIN, 20 OKT. De prijsstijging van Nederlandse koopwoningen houdt aan. Op jaarbasis zijn de prijzen in het derde kwartaal van dit jaar gestegen met 11,9 procent, precies evenveel als in het tweede kwartaal.

Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vanochtend heeft bekendgemaakt. Begin dit jaar voorzag de NVM nog een prijsstijging in 2000 van gemiddeld 8 procent. Nu verwacht de NVM dat de stijging dit jaar op 10 procent uitkomt. "Ondanks deze bijstelling zien we dat woningen langer te koop staan, het aanbod toeneemt en de bereidheid afneemt om veel te betalen. Zelfs bij tweeverdieners is de rek eruit", stelde voorzitter T. Smit van de NVM vanmorgen. Vorig jaar stegen de prijzen nog met ruim 17 procent, terwijl in 2001 de prijsgroei vermoedelijk "niet meer in de dubbele cijfers" zit. De NVM heeft geen goede verklaring voor de aanhoudende prijsstijging, omdat een aanbodstekort wel regionaal, maar niet landelijk optreedt. Zeer snel groeiden in het afgelopen kwartaal de prijzen in de regio's Zutphen, Groningen en Amsterdam (met 15 tot bijna 20 procent). In Lelystad, Zwolle en Nijmegen daarentegen was de prijsstijging bescheiden, vijf tot zeven procent. In Rotterdam en Utrecht bedroeg de toename iets meer dan zeven procent. De prijs van de gemiddelde vrijstaande woning is in de maanden juli tot en met september het snelst gestegen, met 14,4 procent. Daarna volgen de toename in de prijs van appartementen (13,8 procent), hoekwoningen (12,6 procent) en tussenwoningen (8,6 procent). Op 1 september van dit jaar stonden 33.831 woningen te koop, vier procent meer dan op 1 juli.

NVM-voorzitter Smit deed vanochtend een beroep op de politiek om de overdrachtsbelasting van 6 naar 5 procent terug te brengen. "In 1979 is vanwege het begrotingstekort besloten om die belasting tijdelijk naar 6 te brengen. We zijn nu 21 jaar verder en de tijdelijke maatregel is nog steeds van kracht. Dergelijke heffingen beperken de doorstroom."

NRC Webpagina's
20 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad