U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
De Stemming

Portret minister Hermans

Ministerie van Onderwijs, cultuur en wetenschappen


In hoger onderwijs

Hermans wil studiepunten gaan belonen

Door onze redacteur SHEILA KAMERMAN
AMSTERDAM, 20 OKT. Minister Hermans (Onderwijs) wil universiteiten en hogescholen gaan bekostigen aan de hand van het aantal studiepunten dat hun studenten behalen.

Hij wil de Tweede Kamer nog dit jaar over dit plan informeren. Het nieuwe bekostigingsstelsel zou in 2002 moeten ingaan. Het totale budget blijft gelijk.

Hermans zei dit gisteren in een debat over 'ondernemend onderwijs' met Hans Zwarts, voorzitter van de raad van bestuur van Randstad en Hans de Boer, voorzitter van MKB-Nederland aan de Hogeschool Holland.

Momenteel krijgen hogescholen en universiteiten het grootste deel van het budget als de student afstudeert. De helft van het onderwijsbudget van universiteiten is afhankelijk van het aantal behaalde diploma's en voor 13 procent van het aantal ingeschreven studenten. De rest, 27 procent, is een vast bedrag. Hogescholen krijgen iets meer dan een kwart van het budget bij aanvang van de studie op basis van studentenaantallen. De rest krijgen ze wanneer de student zijn diploma haalt.

Het is de bedoeling dat studenten door de nieuwe bekostiging gemakkelijker naar een andere universiteit of hogeschool kunnen overstappen. Als een student dat nu doet, loopt de instelling de 'diplomapremie' mis. Ze doen er daarom alles aan om de student binnen de instelling te houden.

Hermans is een voorstander van meer flexibiliteit, vooral omdat binnenkort het bachelors/mastersmodel wordt ingevoerd op hogescholen en universiteiten. Hermans verwacht dat verschillende studenten de mastersfase op een andere hogeschool of universiteit zullen willen volgen dan de bachelorsfase. Maar studenten moeten ook een deel van de bachelorsfase aan een andere instelling kunnen volgen.

Het is voor studenten al makkelijker geworden om hun studie tijdelijk te onderbreken om te werken of te reizen. Hermans heeft de studiefinanciering hiervoor geflexibiliseerd. Mits studenten binnen tien jaar afstuderen, hoeven ze hun studiebeurs die zij vier of vijf jaar lang hebben ontvangen, niet terug te betalen. Met het nieuwe bekostigingsmodel is het ook voor de instelling niet meer financieel nadelig als een student (tijdelijk) vertrekt. De HBO-raad overlegt momenteel met de minister over een ander bekostigingsmodel. De HBO-raad is geen voorstander van de huidige diplomabekostiging en vind het prima om "meer meetmomenten" in te voeren, zegt woordvoerder Duco Adema. "Als nu een student na drie jaar stopt met zijn studie, kan de hogeschool naar het grootste deel van het budget fluiten." Een bekostiging op basis van studiepunten gaat de HBO-raad wel erg ver. Adema: "Dat wordt een geweldige administratieve operatie." De raad zou ervoor pleiten om per jaar te kijken wat de studenten hebben gepresteerd. De overkoepelende organisatie van universiteiten VSNU kon nog geen reactie geven op de plannen van de minister.

NRC Webpagina's
20 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad