U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  O P I N I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Midden-Oosten

Onderzoek


HET WAS TE VERWACHTEN: Israël werkt niet mee aan de uitvoering van een gisteren door de VN-commissie voor de rechten van de mens aangenomen resolutie. In dit document wordt Israël beschuldigd van onder meer oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en wijdverbreide, systematische en grove schending van de rechten van de mens.

De Israëlische regering heeft de resolutie vijandig, onevenwichtig en onnodig genoemd. Het onderzoek naar de gewelddaden van de afgelopen weken op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook, dat de commissie heeft gelast, zal Israël boycotten.

Het is op zijn zachtst gezegd merkwaardig dat de commissie een opdracht tot onderzoek vergezeld doet gaan van een veroordeling van een van beide partijen. De commissie combineert op die manier de taken van onderzoeker, aanklager en rechter, overigens zonder de feiten te kennen. Normaal wordt een oordeel pas geveld als een onderzoek is afgerond. De VN-commissie voor de rechten van de mens heeft met de ze resolutie haar eigen geloofwaardigheid te grabbel gegooid.

Ook diplomatiek gezien snijdt de commissie zichzelf in de vingers. De VN-Veiligheidsraad had in een eigen resolutie Is raël aangesproken op wat volgens de raad (alleen de VS ont hielden zich en er was geen tegenstem) de toepassing van excessief geweld tegen Palestijnse relschoppers moest worden genoemd. De grootst mogelijke meerderheid achter die resolutie is nu doorbroken. Lidstaten van de Europese Unie in de raad steunden de resolutie. E U-landen in de commissie voor de rechten van de mens stemden tegen de resolutie van die commissie.

EERDER DEZE week was in Sharm el-Sheikh een onderzoek naar de achtergronden van het geweld overeengekomen dat onder leiding van Amerika en met steun van de VN zou wor den verricht. V N-secretaris- generaal Kofi Annan was aan wezig op de top in de Egyptische badplaats. Maar Annan zal nu rekening hebben te houden met de uitspraak van voornoemde commissie. Daarin wordt de Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens, Mary Robinson, verzocht onmiddellijk naar het gebied te reizen en de schending van deze rechten "door de Israelische bezettende macht" te inventariseren. In dit klimaat lijkt het objectieve onderzoek, dat nodiger is dan ooit, onmogelijk geworden.

NRC Webpagina's
20 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad