U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Kabelgigant biedt minipakket

DAVID DE JONG
Dat een eigen schotel naast tv- kanalen ook een zeer breed palet aan radiostations in huis brengt, is de meeste schotelbezitters niet bekend. Toch bieden de Astra 1 en Hotbird satellieten een veelvoud aan radiostations waaraan noch kabelexploitanten noch de ether kan tippen.

Als het gaat om vrij te ontvangen radiostations, is Nederland karig vertegenwoordigd. Alleen Veronica FM, het alternatieve KINKfm en de Wereldomroep zijn in heel Europa digitaal vrijelijk te ontvangen. Vanaf 1 november zullen op de Astra 1 de commerciële hitzender Radio 538, de soft-pop zender SKY Radio en het semi-klassieke radiostation Classic FM hun digitale ongecodeerde debuut maken. SKY Radio is sinds de start in 1988 ongecodeerd analoog via de Astra 1A te horen (achter het Britse SKY One), maar deze distributievorm zal naar verwachting in juni 2001 stoppen als de Britse operator BSkyB de uitzending van haar analoge boeket op de Astra 1 zal stoppen.

Opvallend is dat de commerciële radiostations ongecodeerd uitzenden, terwijl de Nederlandse publieke radiostations 'uit voorzorg voor juridische problemen' haar signalen codeert zodat ze alleen met een smartcard van Canal Digitaal te ontvangen zijn. De Nederlandse publieke omroep is de enige die dit doet, terwijl diezelfde omroep haar signalen wereldwijd wel op Internet voor eenieder beschikbaar stelt. Alle overige Europese publieke omroepen die op satelliet uitzenden distribueren nagenoeg al hun signalen ongecodeerd.

Een ander radionieuwtje is dat World Radio Network (WRN) gestart is met haar 'dRadio' concept. WRN biedt een aantal zenders aan waarop internationale (wereld)omroepen gebundeld worden. Op de Hotbird 5 biedt WRN sinds kort haar kanalen op één frequentie digitaal ongecodeerd aan. Het gaat hierbij om EuroMix (meertalige uitzendingen), EuroMax Deutsch en WRN-1 Europe - vanaf 29 oktober WRN EuroMax English geheten. Dit kanaal biedt Engelstalige uitzendingen uit de hele wereld, van de Zuid-Afrikaanse omroep en het Ierse RTE tot de 'Voice of America' en 'China Radio International'.

Vorige week presenteerde UPC haar digitale kabelplannen. De kabelgigant zal in Amsterdam over maximaal 18 maanden haar analoge tv- pakket beperken tot het verplichte minimum van 15 tv-kanalen. Het bedrijf introduceert op 1 november haar digitale kabelpakket voor een deel van Amsterdam, waarna de rest van het UPC-gebied in de loop van de komende maanden zal volgen. UPC zet in op een startpakket voor iets minder dan tien gulden waarvoor men vier UPC tv-themakanalen en Eurosport kan ontvangen, aangevuld met 40 non-stop Xtra Music audiokanalen. Aan dit 'startpakket' voegt UPC op verzoek ook een drietal buitenlandse publieke zenders (Rai Uno, TVE Internacional en WDR) toe die voorheen regulier op de Amsterdamse kabel te zien waren. De verder tegen meerprijs afneembare themapakketten bevatten vooral tv-stations die al gratis beschikbaar zijn via de satelliet (waaronder Travel, Fashion, CNBC Europe, Bloomberg, SKY News en MBC). UPC belooft echter dat na de toevoeging van Microsoft software op de digitale kabelontvanger interactieve diensten, waaronder e-mail, beschikbaar komen. Ook pay-per-view zal deel uitmaken van het digitale basispakket dat door UPC wordt gepresenteerd als groeimodel. Webmogelijkheden en harddiskfunctionaliteiten op de kabelontvanger zullen in een later stadium worden aangeboden, alsmede meer zenders en diensten waarover UPC nog in onderhandeling is. Abonnementsverhogingen zullen ongetwijfeld volgen.

Frequentiegegevens WRN-radiozenders: Hotbird 5, 12.597 GHz. V. Symb. Rate 27.500 FEC 3/4. Frequentiegegevens SKY Radio, Classic FM en Radio 538 nog onbekend.

NRC Webpagina's
18 OKTOBER 2000

Veel gestelde vragen TV Plus


Eerder verschenen artikelen in het archief
.


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad