U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

La Nina blijft eetlust beleggers bederven


Uit de problematische beursgang van New Skies Satellites van gisteren blijkt dat het emissieklimaat op het Damrak nog steeds slecht is. Morgen mag het biomedische Isotis het proberen.

Door onze redacteuren MAARTEN SCHINKEL en ERIK VAN DER WALLE

AMSTERDAM, 5 OKT. Het was een experiment, en het is mislukt. Bijna een halfjaar na de laatste echte beursintroductie op het Damrak, die van het Internet-investeringsbedrijf NewConomy, ging gisteren voor het eerst weer een bedrijf naar de beurs in Amsterdam. New Skies Satellites, dat in april de beursgang uitstelde vanwege het slechte emissieklimaat van destijds, sloot gisteren op zijn eerste handelsdag onder zijn uitgifteprijs van 10,30 euro, op 9,65 euro. Vanmorgen lag het aandeel vrijwel roerloos rond de slotkoers van gisteren.

De banken die New Skies Satellites gisteren bij het Damrak afzetten, staken voor het eerst hun teen weer eens in het water. Het resultaat: een koude teen. Het emissieklimaat is op zijn best lauw, en dat geldt eigenlijk voor het hele Damrak. "De laatste drie weken zijn ongebruikelijk stil," zegt een handelaar. Hij vermoedt dat veel grote institutionele beleggers dit jaar goed gegokt hebben door zich vooral te houden bij 'oude economie'-aandelen als Koninklijke Olie en ING die flink gestegen zijn. "Die outperformance wordt nu geconsolideerd, en voor rest van het jaar houden ze hun portefeuilles neutraal. Het lijkt wel of ze hun boeken voor het jaar nu al sluiten."

Dat is geen klimaat om risico's te nemen. Ook niet voor de begeleiders van de beursgang. De gebruikelijke koerssteun was na de eerste notering van New Skies gisteren snel over nadat er massaal aandelen werden aangeboden. Terwijl de begeleidende banken - Goldman Sachs, Morgan Stanley Dean Witter en ABN Amro Rothschild - toch niet de eerste de beste zijn. Bovendien was de particuliere belegger bij New Skies nauwelijks in beeld. Banken zijn, na het debâcle van World Online eerder dit jaar beducht voor de particulier die opeens een onzekere factor bleek. Net als bij World Online heeft ook de recente beursgang van ViaNetworks een juridisch staartje gekregen.

De 'zorgplicht' rond een beursintroductie krijgt kenmerken van een loden last. Geen advertentiecampagnes, weinig publiciteit: de gewone belegger zal in veel gevallen niet eens hebben geweten dat New Skies gisteren naar de beurs ging, terwijl satellieten toch aansprekende apparaten zijn. Een nieuw volksaandeel laat nog op zich wachten.

De particulier zelf zal dat weinig uitmaken. Hij heeft in 2000 het deksel herhaaldelijk op de neus gekregen. Van de zes bedrijven die dit jaar naar de beurs gingen noteren er maar liefst vijf onder hun introductieprijs. Alleen SNT Group, die telefoniediensten exploiteert, is zijn introductiekoers ontstegen. Het Nina-Brink-effect bederft onder de kleine beleggers nog steeds de eetlust. En het effect van World Online is nog groter dan deze cijfers laten zien. In april moest het telecombedrijf Datelnet bijvoorbeeld de plannen inslikken toen er teveel onzekerheden ontstonden. "Vooral in het buitenland praten beleggers over World Online", verklaarde bestuursvoorzitter Hans Brus toen. "Alleen omdat je uit Nederland komt."

Wordt nu de vraag wat het tweede experiment van deze week gaat opleveren. Morgen gaat het biomedische bedrijf Isotis naar de beurs in de verwachting zo'n 110 miljoen euro aan nieuw kapitaal op te halen. De vooruitzichten zijn niet slecht want het bedrijf uit Bilthoven, dat menselijk bot en huidweefsel produceert, heeft nu eens niets met telecom of computers te maken. En juist de bedrijven uit de medische en farmaceutische hoek hebben de Amerikaanse beurs de laatste maanden overeind gehouden.

"Maar dan praat je wel over de farmaciereuzen. Probleem bij kleine bedrijven als Isotis is dat het meestal op één of twee producten drijft. Heel in de verte lijken deze biomedische bedrijven op risicovolle internetfondsen", aldus financieel analist Geert-Jan Hoppers van Effectenbank Stroeve. Dergelijke fondsen hebben nooit de kritische massa om het beursklimaat weer aangenamer te maken. De grote massa beleggers wordt niet bereikt. "Hooguit twee analisten kijken serieus naar dergelijke bedrijven, en die zijn vaak ook nog betrokken bij het syndicaat van de beursgang", aldus Hoppers. Volgens hem kan een grote beursgang verandering brengen. "In Duitsland komt binnenkort Deutsche Post naar de beurs. Dat kan positief werken. Volgend jaar is misschien Schiphol in Nederland tot zoiets in staat."

NRC Webpagina's
5 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad