U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Breitner-foto's op web

Door EDDIE MARSMAN
AMSTERDAM, 5 OKT. De onbekende foto's van de schilder/fotograaf G.H. Breitner (1857-1923) die in het voorjaar 1995 in het Gemeentearchief van Amsterdam werden gevonden, zijn gedigitaliseerd en op een website geplaatst.

Hoewel reeds langer bekend was dat de schilder Breitner tevens een hartstochtelijk fotograaf was, baarde de vondst van 263 grotendeels onbekende glasnegatieven vijf jaar geleden veel opzien. Van slechts enkele negatieven waren afdrukken in openbare collecties aanwezig. De vondst bevestigde de indruk dat Breitner de fotografie ook als zelfstandig medium beoefende. Breitner exposeerde of publiceerde zijn werk tijdens zijn leven echter niet omdat hij vreesde dat dit afbreuk zou doen aan zijn reputatie als schilder.

De foto's waarvan de herkomst nog altijd onbekend is, bestaan vooral uit stadsgezichten en werden rond de eeuwwisseling gemaakt. Ze bevatten taferelen die ook op veel van Breitners schilderijen voorkomen: werkende bouwvakkers en stratenmakers, pakhuizen op het Prinseneiland en aan de Oudezijds Achterburgwal, dienstbodes op de Prinsengracht, handkarren en winkelend volk in de Haarlemmerstraat.

Hoewel de foto's (een deel ervan werd drie jaar geleden in het archief geëxposeerd) een grote documentaire waarde hebben, hebben ze ook een hoog artistiek gehalte.

De website (www.gemeentearchief.amsterdam.nl) wordt aanstaande zaterdag officieel gepresenteerd tijdens de open dag van het gemeentearchief. Er wordt ook een boekje gepresenteerd met wandelroutes door het oude centrum en door de Haarlemmerbuurt, waar op het Prinseneiland Breitners atelier stond.

NRC Webpagina's
5 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad