U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Advocaat Mink K.: meer pers horen

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 5 OKT. De advocaat van Mink K., A. van der Plas uit Amsterdam, eist dat het Amsterdamse gerechtshof komende maandag nog zes journalisten hoort over publicaties die gingen over het strafrechtelijk onderzoek tegen haar cliënt.

Het gaat om twee journalisten van het NOS Journaal, twee van Vrij Nederland, een redacteur van De Telegraaf en Bert Voskuil. Tijdens een eerdere behandeling van deze zaak door het hof - op 22 september - werd Koen Voskuil van het dagblad Spits gearresteerd omdat hij de raadsheren weigerde te vertellen wie zijn bron was in een artikel over Mink K..

Van der Plas zegt dat ze nog zes journalisten oproept omdat ook zij eerder artikelen of uitzendingen maakten met informatie van deels anonieme bronnen die erop wijst dat het onderzoek naar haar cliënt anders is gelopen dan door de politie wordt beweerd. Als de verdediging kan aantonen dat de politie niet de waarheid heeft gesproken, gaat K. mogelijk vrijuit.

De gedagvaarde journalisten zullen maandag overigens weigeren iets te vertellen over de wijze waarop hun publicaties tot stand zijn gekomen. Zij schreven dat inlichtingendiensten zitten achter tips die leiden tot de wapenvondst waar Mink K. bij betrokken was.

Van der Plas sluit niet uit dat het gerechtshof vervolgens zal bepalen dat de journalisten zich ten onrechte beroepen op hun verschoningsrecht, omdat het hof zo vorige maand ook oordeelde bij Koen Voskuil. De journalisten kunnen dan gegijzeld worden. Een woordvoerster van het OM zegt dat voor justitie het horen van de journalisten als getuige niet nodig is.

Advocaat Van der Plas noemt het overigens "misplaatst" dat de Nederlandse Vereniging van Journalisten en dagbladuitgevers dinsdag in kort geding eisen dat haar cliënt Mink K. afziet van het oproepen van journalisten als getuige in zijn zaak. De journalistenbond baseert haar eis op een aanbeveling van de Europese Raad van ministers van dit jaar over bronbescherming. Daarin staat dat het recht van een journalist de identiteit van een bron te beschermen pas kan worden doorbroken als er sprake is van een verdachte die beschuldigd wordt van "major crimes", zoals moord of misdaden tegen de nationale veiligheid.

NRC Webpagina's
5 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad