U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Pulp voor de surfende massa

MICHIEL HEGENER
Het idee is simpel en er wordt al jaren over gepraat, maar pas sinds kort bereikt het de gewone internetgebruiker: lange, veelgevraagde internetfiles en complete websites ontvangen via tv-satellieten.

Soms heet het multicasting, soms webcasting, soms datacasting, en dat zijn weer allemaal push-technieken. Ze duwen internetmateriaal onze kant op. De kabel van de schotel gaat niet alleen naar de televisie maar ook naar je pc. De satelliet zendt voortdurend internetmateriaal uit, en als er iets interessants langs komt, gaat het naar de harde schijf. Je kijkt of luistert wanneer je dat uitkomt - en uiteraard off line. De interactiviteit beperkt zich tot het aanturven van interessant materiaal op de reguliere website van de aanbieder (waarvoor een password nodig is) en het betalen van een paar tientjes per maand. Hoe vaak een bepaald bestand over de satelliet wordt uitgezonden hangt af van de populariteit en de lengte: soms eens per twee dagen, soms ieder uur.

Hertzinger Datanet in Leusden (hertzinger@wxs.nl) biedt voor dertig gulden per maand Europe Online (EO), het webcasting systeem van Astra- Net, via de Astra satellieten dus. Udo Komijn van Hertzinger kan nog niet melden dat het storm loopt en wel dat de dienst recentelijk plat lag. Startproblemen, verder niks aan de hand - en aan de vooruitzichten hoeft het ook niet te liggen: in de VS heeft de datacasting sector dit jaar al een omzet van 450 miljoen, en marktanalyst Pioneer Consulting voorziet een stijging naar veertien miljard dollar in 2005. Volgens Komijn bevat de bestandencarrousel van EO nu ondermeer software, demo's van spelletjes en films, streamed audio en video, Eurosport, CNBC News. Het gevaar is duidelijk: internet via multicasting graviteert naar de grootste gemene deler van de surfende massa.

Gelukkig kun je met EO ook zelf files bestellen, bijvoorbeeld wat redelijkerwijs niet door een telefoonlijn past. Het adres (de URL) typ of plak je op de EO-website en binnen een dag, of veel sneller al, komt de video of wat het ook is per satelliet naar je toe. De pc moet dus dag en nacht aan staan - of je kijkt op de EO-website of ze je bestand al binnen hebben en zo ja, wanneer het de lucht in gaat. Het kost 30 gulden per maand plus 629 gulden voor een DVBS-kaart en een gulden of 700 voor schotel inclusief digitale decoder.

De variant van Eutelsat, skyDSL, heeft in Duitsland 5000 abonnees en komt binnen een paar maanden naar Nederland. De hardware kost in Duitsland 299 DM en het gebruik nog eens 39 DM per maand. Daarvoor kun je van de multicasting carrousel pakken wat je maar wilt en net als bij EO kun je ook privé-bestellingen doen. Het grote verschil met EO is dat je die meteen ontvangt, met 128 kilobit/s. Veel sneller kan ook, met megabits/s zelfs, maar dan krijg je een rekening voor alle bytes die je binnenhaalde. En hoe sneller hoe duurder. Bij 128 kilobit/s is het ongelimiteerd gratis. SkyDSL project manager Thomas Gauthier van Eutelsat ziet die generositeit als "een manier om de markt op temperatuur te krijgen. En het blijkt dat de gemiddelde Duitse abonnee per maand 300 megabyte met hogere snelheden binnenhaalt. Dat kost ze omstreeks 50 mark."

Maar moet de markt wel worden opgewarmd? Gaat het niet vanzelf? De hele marketing van SkyDSL is uitbesteed aan Euroservices in Londen, waar mr. Lambkin de leiding heeft. "Iedereen die het gedemonstreerd krijgt is er weg van", kan hij melden. "Vanochtend was British Telecom hier aanwezig en ze werden een beetje zenuwachtig. Zij bieden ADSL met 512 kilobit per seconde voor veertig pond per maand - wij hebben het over megabits."

Lambkin zoekt overigens nog naar een Nederlandse distributeur voor SkyDSL.

(www.astra-net.com en www.skydsl.de)

NRC Webpagina's
4 OKTOBER 2000

Veel gestelde vragen TV Plus


Eerder verschenen artikelen in het archief
.


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad