U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Interimbaas aangesteld

Problemen bij uitgeverij De Arbeiderspers

Door ARJEN FORTUIN
AMSTERDAM, 29 SEPT. Rob Haans, een van de directeuren van de Weekbladpers Groep, is aangesteld als interimdirecteur van uitgeverij De Arbeiderspers. Directeur Ronald Dietz heeft zich ziek gemeld.

De positie van Dietz, die in 1991 Theo Sontrop opvolgde als directeur van de uitgeverij, stond al enige tijd onder druk, zeker nadat Gerrit Komrij De Arbeiderspers deze zomer verruilde voor De Bezige Bij. Dietz beraadt zich op zijn toekomst wegens "ontwikkelingen bij de uitgeverij". Gevraagd naar een terugkeer zegt hij: "Dietz komt altijd terug", maar hij kan in de huidige situatie niets zeggen over de mogelijkheid dat hij zijn werkzaamheden bij De Arbeiderpers hervat.

Directeur Pieter de Jong van de Weekbladpers Groep, het concern waartoe De Arbeiderspers behoort, bevestigt dat Rob Haans als interimdirecteur is aangesteld. "We hopen op niet al te lange termijn tot een definitieve oplossing te komen", zegt De Jong, maar hij wil niet kwijt of dat binnen enkele weken of maanden het geval zal zijn. Interimdirecteur Haans is sinds 1 juli in dienst van de Weekbladpers.

De Jong ontkent dat er plannen zijn om uitgeverij De Arbeiderspers onder te brengen bij een van de andere onderdelen van de Weekbladpers Groep, zoals De Bezige Bij of Querido. "De Arbeiderspers blijft een zelfstandig onderdeel van de Weekbladpers." Ook directeur A. Langbroek van Querido ontkent dergelijke fusieplannen.

Ronald Dietz maakte vooral in het begin van zijn periode bij De Arbeiderspers naam met een voortvarende uitgeefpolitiek. Vanaf zijn aantreden maakte hij duidelijk geen afkeer van een commerciële aanpak te hebben, wat hem zowel kritiek als complimenten opleverde. Hij boekte zakelijk succes met onder meer de roman De Tweeling van Tessa de Loo, maar zag auteurs als Jeroen Brouwers, Kristien Hemmerechts en Benno Barnard vetrekken, de meesten overigens al op het moment dat hij aantrad. Brouwers wijdde enkele hatelijke pamfletten aan Dietz.

Deze zomer vertrok ook Gerrit Komrij, een van de belangrijkste auteurs van de uitgeverij. Sindsdien raakten steeds meer mensen ervan overtuigd dat het tijdperk Dietz ten einde liep. Auteurs als Geerten Meijsing drongen aan op veranderingen bij de uitgeverij. "Er moet iets gebeuren", zei hij onlangs in Vrij Nederland.

NRC Webpagina's
29 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad