U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
McLaren

Mika Hakkinen fansite

FIA


Hakkinen mist keurmerk op auto

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 17 JULI. Mika Hakkinen verkeerde gisteren drie uur in de veronderstelling dat hij zonder problemen winnaar was geworden van de Grand Prix van Oostenrijk. Tot bij een routinecontrole een technische onvolkomenheid werd aangetroffen bij de auto van Formule-1-coureur. Het betrof de elektronische 'zwarte doos' van het voertuig. Daaraan ontbrak een keurmerk van de internationale automobielfederatie FIA.

De software van de elektronische installatie van de McLaren werd vandaag in Londen onderzocht. In het ergste geval wordt Hakkinen gediskwalificeerd waarmee zijn achterstand op concurrent Michael Schumacher weer vergroot zou worden.

De leiding van McLaren heeft schouderophalend gereageerd op het voorval. De renstal verzekerde dat er niet met de software is geknoeid. Als oorzaak voor het ontbreken van het keurmerk noemde McLaren de hevige vibraties van de wagen tijdens de race. Het zegel zou daardoor zijn losgeraakt.

Hkkinen etaleerde gisteren zijn groeiende vorm en nam vanaf het begin de leiding in de race. Die stond hij niet meer af tot de 38ste ronde waarin hij een pitstop maakte. Coulthard mocht even voorop rijden maar na zijn eerste tankbeurt, drie ronden later, herstelde Hakkinen de hiërarchie. Met ruim twaalf seconden voorsprong op zijn teamgenoot ging hij als eerste over de finish.

Als derde eindigde Rubens Barrichello (Ferrari), voor Jacques Villeneuve. Jos Verstappen slaagde er niet in de Oostenrijkse GP uit te rijden. De Limburger viel met zijn Arrows-wagen na veertien ronden uit.

Michael Schumacher werd al in de eerste ronde van de Grand Prix van Oostenrijk de dupe van de capriolen van de Braziliaan Zonta en viel met schade aan zijn auto uit. Schumacher kondigde een "gesprek onder vier ogen" met Zonta aan.

"Zonta overschatte zichzelf, een kwalijke zaak natuurlijk", oordeelde Schumacher over de oorzaak van het ongeluk, waarbij zijn Ferrari een tikje van achteren kreeg. De wagen van de Duitser raakte vervolgens in een spin waarna de Italiaan Trulli hem niet meer kon ontwijken. Het betekende de derde uitvalbeurt dit seizoen voor Schumacher, die nog even hoopte op een herstart van de race. Het bleek ijdele hoop. Uiteindelijk berustte Schumacher in zijn passieve rol en was hij na afloop zelfs nog lief voor Zonta. "Ricardo is niet iemand die zo'n ongeluk met opzet veroorzaakt. Het hoort bij het racen", taxeerde de Duitser de plussen en minnen van de Formule I. Een andere rekensom leerde evenwel dat zijn voorsprong op de McLaren-stal de laatste weken zienderogen aan het slinken is. Schumacher heeft twee weken voor zijn thuiswedstrijd, de Grand Prix van Duitsland, met een totaal van 56 punten nog zes punten krediet ten opzichte van David Coulthard. Vlak daarachter staat Hakkinen met 48.

NRC Webpagina's
17 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad