U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Canadian Bacon

EDO DIJKSTERHUIS
Canadezen zijn beleefd op het irritante af, praten lijzig, hanteren een andere en dus foute standaardmaat voor hun football-velden en brouwen bier dat niet te drinken is. Zoals meer buurvolken blazen Amerikanen de verschillen met de helemaal niet zo verschillende Canadezen graag tot reusachtige proporties op.

Dit ongenuanceerde beeld is een ideale voedingsbodem voor iedere spindoctor op zoek naar een buitenland dat zich een vijandbeeld laat opplakken. Zo wordt Canada in Wag the Dog uit 1997 uitgemaakt voor terroristische handlanger van het nog obscuurdere Albanië. En vorig jaar was het in South Park the Movie 'Blame Canada' wat de klok sloeg. Dat leek origineler dan het was, want in 1995 kreeg in Canadian Bacon het land van de mapleleaf ook al de rol van Evil Empire toebedeeld.

De reden voor het politiek op de spits drijven van chauvinistische borrelpraat is in Canadian Bacon dezelfde als in Wag the Dog: afleiding. De Amerikaanse president (Alan Alda) hoopt zijn tanende populariteit op te krikken door het volk een boeman te bieden. Bij gebrek aan echte vijanden - de Russen hebben het druk met het najagen van consumptiegoederen, Noriega zit in het gevang en Khomeini is dood - wordt Canada gebombardeerd tot bedreiging van The American Way. Een uitgekiend media-offensief brengt het volk op de barricades en achter de president.

Een groepje weinig snuggere dienders uit de grensplaats Niagara Falls onder leiding van sheriff Bud B. Boomer (John Candy) en zijn hulp- sheriff Honey (Cheers-actrice Rhea Perlman) doet het goed georkestreerde nep-oorlogje echter escaleren tot een bijna nucleaire ramp. Met Canadian Bacon heeft regisseur Michael Moore niet alleen de laatste film met de in 1994 overleden John Candy gemaakt, maar ook Stanley Kubricks Dr.Strangelove van een waardige opvolger voorzien. Net als die koude-oorlogsatire zijn stereotyperingen (toen vadsige Russen, nu lijzige Canadezen) de kurk waar de plot op drijft. En net als in Dr. Strangelove werken de vooroordelen als een spiegel. In beide films worden vooral de Amerikanen zelf te kijk gezet als een agressief, dom en gevaarlijk volk dat op de landkaart vaak niet eens Texas kan aanwijzen, laat staan Canada.

Canadian Bacon (Michael Moore, VS, 1995), dinsdag, Canvas, 23.05-0.40u.

NRC Webpagina's
17 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad