U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Internet krijgt nieuwe namen


DEN HAAG, 17 JULI. Bedrijven en organisaties mogen binnenkort andere achtervoegsels achter hun naam plakken op het internet dan de gangbare .org, .com of .net. Dat heeft de Internet Cooperation for Assigned Names and Numbers (ICANN) gisteren besloten in het Japanse Yokohama. Daarmee wordt het wereldwijde net voor het eerst in tien jaar verruimd.

Hoeveel nieuwe achtervoegsels worden toegestaan is nog onduidelijk. Ook heeft de ICANN nog niet besloten wanneer organisaties de nieuwe navigatienamen mogen invoeren. De organisatie kwam tot het besluit over de uitbreiding van internet op aanraden van een van haar beleidsgroepen.

De beslissing brengt de discussie rond domeinnamen in heel ander vaarwater. Als bedrijven achtervoegsels mogen gebruiken als .shop, .web of .biz kunnen meer sites gebruik maken van allerlei populaire termen. ICANN wil met de uitbreiding de schaarste aan namen terugdringen.

Bedrijven dringen er bij ICANN op aan om hun merken als site-adres te mogen vastleggen zodat 'webkrakers' geen kans krijgen ze te gebruiken. ICANN heeft aangegeven te denken aan het invoeren van speciale domeinnamen als .union of .bank die alleen door officiële instanties gebruikt mogen worden, meldt The Wall Street Journal vandaag.

ICANN begint in augustus met de inzameling van aanvragen van bedrijven die de nieuwe navigatienamen willen verkopen en registreren. Deze bedrijven moeten voorstellen indienen voor de nieuwe achtervoegsels, met een uitleg van het systeem waarmee ze op hun beurt het gebruik op websites gaan controleren en registeren. Dit systeem bestaat nu al voor de registratie en controle van de gangbare afkortingen als .dot, .com en .org.

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) denkt niet dat merkhouders erg blij zullen zijn met het besluit. "Het betekent dat ze meer moeite moeten doen om hun merknaam te beschermen", zo reageert een woordvoerster. De SIDN verwacht niet dat in Nederland domeinkapers op zullen staan om massaal merknamen te registeren. "Het bedrijf Name Space heeft veel kosten gemaakt met registreren van namen, maar moet er nu vooralsnog een flink aantal teruggeven. Bovendien heeft het bedrijf veel juridische kosten gemaakt. Ik denk dat mensen wel twee keer zullen nadenken voordat ze zomaar namen claimen." (ANP, Reuters)

NRC Webpagina's
17 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad