U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Britse tv-fusie nog niet rond

Door onze correspondent
LONDEN, 17 JULI. De toekomstige samenstelling van het Britse commerciële televisielandschap is opnieuw onzeker geworden, nadat mediareus Carlton Communications zich dreigt terug te trekken uit een voorgenomen fusie met concurrent United News & Media. Beide conglomeraten, die nu een deel van de zendtijd vullen op het station ITV, het Britse 'derde net', kregen vrijdag het groene licht van de Britse regering om samen te gaan. Minister Byers (Handel) verbond daaraan echter de voorwaarde dat ze een deel van hun belangen in regionale programmaleveranciers moeten afstoten om geen semi-monopolie te scheppen op de zender.

Carlton zou het echter onacceptabel vinden dat United een van zijn zendgemachtigden in het kijkersrijke zuidoosten van Engeland, Meridian, van de hand moet doen, omdat juist daar winst valt te behalen door een fusie. De consolidatie binnen ITV zou nodig zijn om tegenwicht te bieden aan een reeks andere machtsblokken op mediagebied.

De fusie, waarover United en Carlton in november vorig jaar een verrassend akkoord sloten, dreigt eveneens in het ongerede te raken omdat de derde ITV-groep, Granada, mogelijk een bod uitbrengt op hetzij Carlton, hetzij United. Ook zou RTL - de Brits-Duits-Luxemburgse mediareus - overwegen een bod te doen op United. United heeft ook een belang van 35 procent in het vijfde Britse net, Channel 5. Als RTL's bod slaagt, zou het de volledige controle over dat station krijgen. RTL gaat later deze maand naar de beurs om de overnamekas te vullen.

Independent Television (ITV) is het grootste, gratis te bekijken, niet- digitale Britse commerciële televisiestation. Het station verwerft tweederde van alle advertentieinkomsten op de Britse televisie. De zender wordt gevuld door meer dan tien regionale 'franchisehouders', waaronder London Weekend Television (zuidoost), Anglia (oost), Yorkshire en Tyne (noord). Die stations zijn weer eigendom van Granada, Carlton en United. Om nieuwe investeringen te betalen, gaat United onderdelen verkopen. Volgens berichten is het Nederlandse VNU bereid 650 miljoen dollar (bijna 1,5 miljard gulden) in contanten te betalen voor delen van de Amerikaanse uitgever Miller Freedman.

NRC Webpagina's
17 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad