U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Artikel Canal+ na verbod nu op internet

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 17 JULI. De verboden decodeertips uit het tijdschrift Computer Idee zijn nog steeds te lezen op diverse internetsites. Afgelopen vrijdag werd in een kort geding bepaald dat uitgever VNU tienduizenden exemplaren van het tijdschrift moet terughalen uit de winkels.

Computer Idee, dat een oplage heeft van 161.455, deed in het laatste nummer uit de doeken hoe met een decodeerprogramma gratis naar de programma's van betaalzender Canal+ gekeken kan worden. Het bewuste artikel met decodeertips is echter vrijdag door onbekenden op het internet gezet. Ook het computerprogramma CableCrypt, dat de beelden van Canal+ decodeert, is nog op tal van sites gratis te downloaden.

Canal+ kondigde vrijdag aan ook de websites waarop CableCrypt te verkrijgen is, te zullen vervolgen. Inmiddels staat het programma al weer op nieuwe sites. Volgens woordvoerder Hans van der Veen van Canal+ maakt deze ontwikkeling de zaak tegen Computer Idee nog geen vechten tegen de bierkaai: "We gaan gewoon door met de juridische fraudebestrijding. Op het moment dat we een site kunnen aanpakken, doen we dat ook. Dat doen we al jaren." Van der Veen omschijft de zaak tegen Computer Idee als "een duidelijk geval van telecomfraude, zoals die staat omschreven in het wetboek van stafrecht". Hij verwacht weinig van een hoger beroep, zoals aangekondigd door VNU, "gezien het pertinente karakter van de uitspraak van de rechter" in het kort geding afgelopen vrijdag. Volgens hoofdredacteur van Computer Idee Sjoerd 't Riet was de informatie uit het gewraakte artikel al minstens een jaar beschikbaar op internet, en bekend bij 'computeraars'. "Het was nauwelijks een scoop te noemen," vertelt hij, "en wij hebben het dan ook niet als groot nieuws gebracht. Wij hebben niet meer gedaan dan het aanbieden van technische mogelijkheden die er al waren. En er is vóór de publicatie van het artikel nog contact geweest tussen de redactie en Canal+." Marc de Boer, advocaat van VNU geeft geen reactie tot het kort geding van morgen, over een eventuele schadevergoeding en de bron van het artikel.

NRC Webpagina's
17 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad