U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
www.namespace.nl

SIDN


Kapen van namen op internet mag niet

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 14 JUlI. Name Space moet 300 geclaimde domeinnamen teruggeven aan 159 partijen die het bedrijf hadden aangeklaagd. Dat heeft de Amsterdamse rechter gisteren in een kort geding bepaald.

Name Space moet ophouden met het registeren en exploiteren van namen van populaire merken en bekende Nederlanders, aldus de rechtbank. Het gaat om namen als dennis-bergkamp.nl en ahbonuskaart.nl. Name Space 'kaapt' de domeinnamen om ze vervolgens te verkopen aan belanghebbenden.

De website van Name Space (www.namespace.nl) is deze week geblokkeerd. Het bedrijf heeft rekeningen openstaan bij Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), een officiële instantie die '.nl'-namen registreert. Name Space verloor vorige week al 17.000 van de 45.000 domeinnamen die het bezit. Als het bedrijf binnen 30 dagen niet 1,4 miljoen gulden overmaakt aan de SIDN is het ook de overige namen kwijt.

Name Space zegt dat de rekeningen wel zijn voldaan - aan Stichting Informatica- en Bedrijfsbeheer (SIB), de internet-aanbieder waarbij Name Space is aangesloten. SIB had vervolgens het bedrag moeten overmaken aan het SIDN, maar dat is nooit gebeurd, aldus advocaat M. Bannenberg.

De SIB is "niet zo'n goede provider", zegt Bannenberg desgevraagd. Volgens het SIDN-reglement heeft Name Space in zo'n situatie recht op 30 dagen respijt om van provider te wisselen.

Pikant detail is dat de SIB dezelfde eigenaar heeft als Name Space: G. Graafland. Maar volgens Bannenberg zijn de twee bedrijven van Graafland " juridisch losse componenten". Volgens de SIDN is Graafland begin april al op de hoogte gesteld van de openstaande rekeningen.

Vanochtend is een ander kort geding tegen de 'domeinkaper' voor onbepaalde tijd uitgesteld omdat Name Space een andere rechter eist. Rechter R. Orobio de Castro was ook verantwoordelijk voor de uitspraak van gisteren en heeft "geen verstand van internet", aldus een woordvoerder van Name Space.

NRC Webpagina's
14 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad