U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Nederlandse Antillen en Aruba
(Site Ministerie van Binnenlandse Zaken)

Cahier Koninkrijksrelaties

Curaçao.com


'Computerstoring' op Curaçao

Gegevens misdaad in Antillen gewist

Door onze redacteur MARGRIET OOSTVEEN
ROTTERDAM, 14 JULI. Het 'zenuwstelsel' van het Antilliaanse opsporingsapparaat is vernietigd. Alle geautomatiseerde gegevensbestanden van de Criminele Inlichtingen Dienst (CID) op Curaçao zijn afgelopen najaar verloren gegaan bij een computerstoring.

De Antilliaanse minister van Justitie, R. Martha, bevestigde gisteren telefonisch dat de CID-informatie sinds vorig jaar oktober is "verdwenen bij een crash". Politie en justitie schrijven de storing toe aan een premature millenniumbug. De bestanden zijn nooit gekopieerd in zogenoemde 'back-ups'. Volgens Martha wordt nu gepoogd van de verdwenen informatie iets terug te vinden in aan de CID gekoppelde computerbestanden. "Maar hoeveel is terug gevonden weet ik niet, want ik weet niet wat daar allemaal in staat". Voormalig rechter-commissaris F. Wiel zegt desgevraagd dat "in ieder geval alle gegevens verloren gegaan" zijn. CID's verzamelen informatie over criminelen die uitgangspunt is voor de politieopsporing. In CID-bestanden worden onder meer namen van verdachten en tips van informanten en van politieobservaties opgeslagen.

F. Wiel is voorzitter van de zogenoemde Integriteitscommissie die door minister Martha is ingesteld om de omvang van de corruptie binnen de Antilliaanse politie in kaart te brengen. In het deze week op de Antillen gepresenteerde eindrapport stelt de commissie vast dat 53 van de duizend politiefunctionarissen verdacht worden van corruptie. De CID's worden in het rapport "de meest veronachtzaamde bureaus" van de Antilliaanse politie genoemd. Het verlies van de gegevensbestanden zijn volgens de commissie " tekenend voor de kwaliteit van het beheer van de CID's" en voor de kwaliteit van de korpsleiding.

Voormalig officier van justitie en commissielid J. Gorsira licht toe: "Het was bij de korpsleiding bekend dat het hele CID-bestand niet millenniumproof was, maar daar is helemaal niets aan gedaan."

De CID op Sint Maarten vormde een apart probleem voor de Integriteitscommissie. Daar weigerde de Nederlandse CID-officier M. Witteveen informatie aan de onderzoekers te verstrekken, aldus de commissie, die in haar rapport aanbeveelt dat "de CID-officier van justitie te Sint Maarten" aan "een ambtelijk onderzoek wordt onderworpen". Witteveen is sinds enkele jaren gestationeerd op Sint Maarten. In 1996 genoot hij landelijke bekendheid als 'crimefighter' in de rechtszaak tegen drugsbaron Johan V., alias 'De Hakkelaar'. Wegens vakantie was Witteveen niet bereikbaar voor een reactie.

Justitie en politie op de Antillen staan onder controle van de Antilliaanse overheid. Staatssecretaris De Vries (Koninkrijksrelaties) heeft premier Pourier vorige week wel 'technische hulp' aangeboden bij het oplossen van alle problemen. Justitie-minister Martha zegt dat hij die hulp "niet nodig" heeft.

NRC Webpagina's
14 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad