U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Gekonkel bij de BBC

TITIA KETELAAR
Londen, ergens eind vorige eeuw. Her en der worden dode bankdirecteuren gevonden, badend in een poel van bloed en blinkende munten van een pond. "Wie wil er nu zijn bankdirecteur vermoorden?", vraagt een jonge politie-inspecteur vertwijfeld wanneer ze zich opnieuw over een slachtoffer buigt. "Wie wil dat niet", antwoord haar chef.

En behalve dat heel Londen de moordenaar zou kunnen zijn, probeert ook iedereen te profiteren van de moorden. Een obscure popgroep maakt een nummer-één hit. De jonge speechwriter, die de opgang van zijn vervallen kantoor deelt met een sm-meesteres die verdacht veel bankdirecteuren onder haar cliëntele heeft, ziet in de moorden dé manier om zijn baas, leider van de kleine Reform Party onder de aandacht te brengen. Want als mensen hun bankdirecteur vermoorden, is dat niet een teken van onvrede met de economie, en dus de schuld van de huidige regering? De hoofdredacteur van BBC Radio 4 denkt eindelijk een manier te hebben gevonden om de verlopen, brutale, altijd te late en altijd dronken misdaadverslaggever de deur uit te werken wanneer deze de moordzaak bijna mist. Maar helaas komt hij voortdurend nét op tijd de studio in gelopen, is de verslaggever bevriend met de politie- inspecteur en krijgt hij ook nog eens telefonische tips van de moordenaar zelf.

Het is het ietwat ingewikkelde plot van een briljante satire over de verweving van politiek en journalistiek, over volksmennerij en trends, en wie klaagt dat er deze zomer weinig op televisie te zien is, moet de komende weken op vrijdag zeker naar Nederland 3 zappen. Deze komische fictie bevat alle elementen van een leuke avond tv: goede acteurs, waaronder Stephen Fry, Rik Mayall en Warren Clark, spanning, intriges, de drijfveren van allerlei beroepsgroepen worden op de hak genomen, en omdat het tevens een echte Britse who-dunnit is, ook een zeer verrassende uitkomst waarin de diverse sub-plotten op een ingenieuze manier in elkaar worden gewoven.

Het boek van Mark Taverner lezen, waarop deze serie is gebaseerd, kan natuurlijk ook, maar dan verliest één van de sub-plotten zeker deels zijn charme. Rondom het dreigende ontslag van de misdaadverslaggever wordt namelijk ook de bureaucratie, de sluimerende intrede van commercie en het gekonkel bij de BBC in In the Red onder de loep genomen - Taverner werkte ooit bij de Britse publieke omroep en weet de "Beeb" van binnenuit te beschrijven. Zo probeert zendercoördinator Stephen Fry zijn collega John Bird ervan te overtuigen dat ze moeten proberen de directeur-generaal van de BBC weg te krijgen, en daarbij schuwen ze geen enkel middel en slagen ze (ongewild) er ook nog in de bankmoorden met de Church of England te verbinden. Er is natuurlijk maar één omroep die het aandurft zijn eigen tekortkomingen te verfilmen en er in slaagt dit op een kritische, maar humoristische manier te doen: de BBC zelf.

In the Red, Ned.3, 20.56-22.00u.

NRC Webpagina's
14 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad