U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Internet en geluk

Maarten Huygen
Begin iets met internet en de nieuwslezers glimlachen naar ons. Een kenniswijk, wat is dat toch geweldig, vooruitstrevend en hip. Internet is intelligent, internet is moeilijker dan wiskunde, internet is geluk, internet is zeker dertig miljoen gulden van een staatssecretaris waard.

Een oppeppertje na het sombere nieuws van de vondst van het lijk van een meisje. Wat het is, een kenniswijk, kon ik uit de vrolijke overheidsvoorlichting op RTL-nieuws en het Journaal niet helemaal opmaken. Het komt erop neer dat de kansarme inwoners van Nuenen, Mierlo, Helmond en Eindhoven voortaan de drempelvrees voor de horeca overwinnen door alvorens de deur uit te gaan thuis een filmpje van de lokatie te bekijken. Op RTL liet een adviseur op een computerscherm schokkerige beelden zien van een zwaar barmeubel dat mijn drempelvrees meteen verhoogde. Maar op een kansarme Brabander die zoiets nog nooit heeft gezien, schijnt het een ander effect te hebben. De barman kan de bierprijs van uur tot uur aanpassen en adverteren tot vermeerdering van de kennis van de burger. Een ander voordeel van zo'n kenniswijk is de mogelijkheid van teleshoppen vanuit adressen waar de Wehkamp-catalogus niet meer wordt bezorgd. Videootjes bestellen. En permanente educatie voor de flexibele mens. Zodra de overheid een computer en een kabelaansluiting in je huis zet, ga je meteen leren. Doen kinderen ook. Ik vroeg me af, welk merk computer, welke kabel, welk besturingssysteem? Gaan de Brabanders over twee jaar als laatsten der Mohicanen Windows leren? Wordt het nu al aanbesteed zodat het model verouderd is tegen de tijd dat het de huiskamer heeft bereikt? Heeft Philips ook afzetmogelijkheden? Daar kreeg ik helaas niets over te horen. Wel zag ik de Eindhovense burgemeester Welschen en die kan altijd zo gul kijken. Het was belangrijk voor hem als burgemeester, want die Herculesramp zijn we weer vergeten "maar nog veel belangrijker is het voor de mensen", zei hij. "Ik ben er absoluut van overtuigd, dat je wat veiliger kunt wonen, dat je wat makkelijker kan leren en wat beter naar je services kan komen. Het leven wordt er aangenamer door", zei hij. Dat had hij met zijn voorlichter van te voren gerepeteerd en de verslaggever durfde niet met verrassende vragen te komen. Die horen we pas over vier jaar als een onderzoeksrapport heeft verklaard waarom het veel duurder was dan voorzien, veel mensen de computers terug in de verpakking op zolder hebben gezet en een knappe firma er met de kas vandoor is. Dergelijk nieuws is altijd begonnen met een mooi beeldbericht op het avondnieuws. Bij World Online ging de omslag van hemelhoog juichend naar dodelijk bedroefd heel snel.

Staatssecretaris M. de Vries keek gelukkig want zij heeft deze kenniswijk voor de neus van internetminister Van Boxtel weggekaapt. Die heeft geen eigen budget, zij wel. Zij had een prachtig statement waar alles in stond: ouderen, kinderen, allochtonen, consumenten en dat in minder dan een halve minuut. Die De Vries heeft de succesvolle stalen glimlach van Tineke Netelenbos. Vorig jaar kondigde ze luchtigjes aan dat ze ter bescherming van het land bij hoogwater op de rivieren een paar steden en dorpen zou laten onderlopen. Vorige week verklaarde ze stralend de mislukking van haar eigen veiling van breedband-frequenties tot overwinning van de consument. Ze gaf domweg geen antwoord op de kritische vraag van de verslaggever en daar is Netelenbos ook zo knap in. Deze week winnen we weer met haar aan de leiding. Toch, dat woord consument, zeker in de mond van een politicus, staat mij tegen. Ik wil er niet aan herinnerd worden dat ik er een ben. De uitdrukking "consument" geeft een beperkte visie op het bestaan weer, een zak vol darmen. Je zou ook het woord "verpoeper" kunnen bezigen. Ik heb consument altijd een vies woord gevonden zoals in de uitdrukking "spreken met consumptie".

NRC Webpagina's
14 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad