U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Genetische Manipulatie

Nieuw voorstel richtlijn

Genvoedsel in EU stap dichterbij

Door onze correspondent CAROLINE DE GRUYTER
BRUSSEL, 14 JULI. De Europese Commissie is van plan weer vergunningen te verstrekken voor genetisch gemodificeerde gewassen, op voorwaarde dat ze voldoen aan de strengere eisen die de Europese richtlijn voor gengewassen straks stelt.

Met deze bekendmaking, gisteren, is toelating van genetisch gemanipuleerd voedsel op de Europese markt een stapje dichterbij gekomen. De afgelopen twee jaar is geen enkele vergunning verstrekt, omdat de bestaande richtlijn volgens sommige lidstaten en milieubewegingen de veiligheid van milieu en volksgezondheid onvoldoende garandeert.

Vooruitlopen op toekomstige wetgeving is geen gangbare procedure in het Europese besluitgevingsproces. Voor een emotioneel geladen onderwerp als genetisch gemanipuleerd voedsel ligt dit helemaal gevoelig: volgens recent onderzoek wil 66 procent van de Europeanen daar niets mee te maken hebben, omdat niet met zekerheid vaststaat dat het niet schadelijk is. Het kan nog twee jaar duren voordat voorstellen voor de herziening van de bestaande richtlijn, die de Commissie gisteren indiende, in alle lidstaten van kracht worden. Maar de Commissie zit dermate in haar maag met het huidige moratorium op gengewassen dat zij geen andere uitweg ziet. Sommige Europese en Amerikaanse producenten van gengewassen hebben al vier jaar een aanvraag lopen voor een vergunning om hun producten op de Europese markt te brengen. Zij krijgen maar geen antwoord. Vijf EU-lidstaten houden de uitgifte van vergunningen immers tegen: Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Griekenland en Luxemburg. Deze landen weigeren ook producten toe te laten die al eerder een vergunning hadden gekregen.

De Europese Commissie staat onder zware druk van de Verenigde Staten en de Wereldhandelsorganisatie, die het moratorium illegaal vinden. Een ander argument om het moratorium te beëindigen is dat de Europese biotechnologie een gevoelige achterstand oploopt: Amerikaanse en Canadese bedrijven kunnen nu immers lustig door-experimenteren met gengewassen, de Europeanen niet.

Het jongste voorstel voor herziening van de Europese richtlijn voor gengewassen voorziet onder meer in gedetailleerde etiketten op voedingsmiddelen, een strikter monitoring-stelsel voor nieuwe én bestaande producten, en een verbod op genen die resistent zijn tegen antibiotica.

Deze herfst moeten parlement en lidstaten de voorstellen goedkeuren, waarna de herziene richtlijn in 2002 van kracht wordt. Ingewijden menen dat de Commissie moet rekenen op tegenstand van de vijf sceptische landen.

NRC Webpagina's
14 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad