U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Vreemdelingenbeleid
(Site Ministerie van Justitie

Partners te lang gescheiden door traag werk IND

Door onze redacteur YASHA LANGE
AMSTERDAM, 13 JULI. Nederlanders worden langer dan wettelijk toegestaan gescheiden van hun buitenlandse partner of gezin, omdat de vreemdelingenpolitie en de immigratiedienst visumaanvragen te traag behandelen.

Dit bevestigt G. Versluis, directeur Uitvoering van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). "Na de asielprocedure is dit probleem nummer twee voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst. We halen de wettelijke termijn niet en dat baart ons erg veel zorgen", aldus Versluis.

Buitenlandse partners van Nederlanders hebben een zogeheten machtiging voorlopig verblijf (mvv) nodig als zij zich in Nederland willen vestigen. Dit eenmalige visum kan alleen in het land van herkomst worden aangevraagd en de procedure moet ook daar worden afgewacht. Hierdoor kunnen partners niet bij elkaar zijn gedurende de behandeling door de IND en de vreemdelingendienst in Nederland.

Volgens de wet dient de mvv-aanvraag in drie maanden afgehandeld te zijn. De gemiddelde wachttijd is echter opgelopen tot zes maanden, bevestigt Versluis. Als er aanvullende vragen zijn duurt het negen maanden tot een visum kan worden verstrekt en de partners of het gezin zich kunnen verenigen. In "heel veel gevallen" zijn aanvullende vragen noodzakelijk, aldus Versluis.

In 1999 werden 44.000 mvv's aangevraagd. In de meeste gevallen betreft het 'verblijf bij partner' of gezinshereniging. Volgens Versluis en ingewijden bij de uitvoeringsinstanties zijn er verschillende redenen voor het oplopen van de wachttijd. Een belangrijke oorzaak is dat door personeelsgebrek bij de vreemdelingendienst en de IND dossiers lang blijven liggen. Verder stellen de vreemdelingendiensten verschillende eisen, hetgeen leidt tot verwarring bij de aanvragers. Hierdoor wordt in een groot aantal zaken om aanvullende informatie gevraagd, waarna het dossier onder op de stapel belandt. Tot slot loopt een aanvraag via de ambassade in het land van herkomst, de IND, de vreemdelingenpolitie en de visadienst. "Al die schakels maken het al praktisch onmogelijk om het in drie maanden te doen", aldus Versluis. Het gevolg is "totaal onnodige, langdurige scheidingen van partners en gezinnen", zegt advocaat C. Everaert, gespecialiseerd in immigratierecht. Verscheidene collega's stellen hetzelfde. Zij dragen voorbeelden aan van echtparen die jarenlang getrouwd zijn en kinderen hebben, maar na een verhuizing naar Nederland maandenlang of een jaar apart moeten wonen. "Er zijn heel veel ellendige gevallen van gezinnen die negen maanden of een jaar apart moeten wonen, terwijl het eigenlijk direct duidelijk is dat zij te goeder trouw zijn", zegt advocaat S. de Wit. Versluis benadrukt dat de IND probeert de wachttijd te verkorten. Automatisering, nauwere samenwerking met andere diensten en harmonisering moeten de behandeling efficiënter maken, maar vooralsnog hebben deze inspanningen geen vruchten afgeworpen.

NRC Webpagina's
13 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad