Volleybal4fun

Ook Rusland veel te sterk

Volleyballers figureren in toptoernooi

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 13 JULI. Als een figurant beweegt de Nederlandse volleybalploeg zich door de finalepoule van de World League. Het team van bondscoach Toon Gerbrands leed gisteravond in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy' de derde nederlaag op rij. Rusland was met 3-0 te sterk: 25-16, 25-17 en 26-24.

Zelfs een voorsprong van 24-22 in de derde set bleek voor Nederland niet genoeg om een succesje te behalen. In die slotfase van de ongelijke wedstrijd was de grootste Nederlandse tekortkoming duidelijk zichtbaar. De ploeg speelt het gehele toernooi al te wisselvallig en geeft op belangrijke momenten niet thuis. Zonder dat de Russen, die kandidaat zijn om Nederland straks in Sydney als olympisch kampioen op te volgen, er zelf veel aan moesten doen, kregen ze de derde set (26-24) en meteen de hele partij in de schoot geworpen.

Door drie persoonlijke fouten - Mike van de Goor in het midden, Reinder Nummerdor aan de zijkant en libero Joost Kooistra met de pass - gaf Nederland de set in hoog tempo uit handen. Twee setpunten bleken niet voldoende om tot 2-1 terug te komen. Het deed iedereen die Nederland een warm hart toedraagt de moed in de schoenen zakken. Enige verbetering valt in de resterende twee wedstrijden in deze finale - morgen tegen het ongeslagen Italië en zaterdag tegen Verenigde Staten - niet meer te verwachten.

Nederland, dit toernooi eerder al verslagen door Brazilië en Joegoslavië, beëindigde de wedstrijd gisteren met drie invallers in het veld. Gerbrands, die na afloop ook enige sporen van moedeloosheid vertoonde, wisselde voor zijn doen veel tegen Rusland. Bij een 10-6 achterstand in de eerste set haalde hij al Nummerdor naar de kant ten koste van Erik Schuil. Diens broer Richard kwam er even later voor Martijn Dieleman in. Nummerdor keerde weer terug, Dieleman niet. Daardoor speelde Richard Schuil deze keer langer dan in de twee voorgaande wedstrijden.

In de tweede set werd ook spelverdeler Peter Blangé naar de kant gedirigeerd. Tweede man Misha Latuhihin mocht de partij afmaken. In het midden ruilde Gerbrands eerst Albert Cristina in voor Martin van der Horst en in de derde set weer Mike van de Goor voor Cristina. De jongste Van de Goor viel verrassend in met een goede servicebeurt en een paar aanvalspunten, maar hij was het ook die op 24-23 een matchpunt verprutste. Gezegd moet wel worden dat de pass van Latuhihin verre van ideaal was.

En zo klopte er altijd wel iets niet bij Nederland. Vooral in de eerste twee sets (25-16 en 25-17) was het klasseverschil met Rusland daardoor groot. Na 61 minuten was de wedstrijd al afgelopen. Gerbrands benoemde na afloop Dieleman en Nummerdor tot de zondebokken. "Toen zij in het veld stonden, speelden we eigenlijk met z'n vieren", oordeelde de coach. "We hadden afspraken gemaakt over vechtlust. Volleybal speel je met zes man. Als er twee niet thuis zijn, dan moet je het met z'n vieren zien te redden, tegen één van de beste ploegen ter wereld. Mijn volgende taak is dus te gaan praten met die twee."