U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Queer.nl

Roze gids


'Belediging jubeljaar'

Felle kritiek van paus op homofestival

Door onze correspondent
ROME, 10 JULI. Paus Johannes Paulus II reageerde gisteren in krachtige bewoordingen op het homofestival dat de afgelopen week in Rome plaatshad. Voorvechters van gelijke rechten beschuldigden de paus ervan homofobie aan te wakkeren.

De paus zei zondagmorgen tijdens het angelusgebed op het Sint- Pietersplein verbitterd te zijn over de Gay Pride-parade. Dat was "een belediging voor het grote jubeljaar", zei hij in een onverwachts felle uitval. Homoseksualiteit is "een objectieve afwijking" die tegen de natuur in gaat. "De kerk mag niet zwijgen over de waarheid", zei hij. Hij bood homoseksuelen "respect, compassie" aan. Hij zei dat de kerk zich moet verzetten tegen "onterechte discriminatie" van homoseksuelen. Oppositieleider Berlusconi zag in de woorden van de paus "een nobele boodschap". Maar veel anderen ervoeren ze als een afwijzing van iedere dialoog. "Als de kerk vóór de World Pride-manifestatie een fout heeft gemaakt, heeft zij nu een kans gemist om die fout goed te maken en erover na te denken", zei de communistische leider Bertinotti.

De uitlatingen van de paus volgden op de slotparade van het Gay Pride- festival dat zaterdag door de straten van Rome trok. Daarin was het centrale thema dat iedereen het recht moet hebben zichzelf te zijn. Sommigen waren uitgedost als betrof het carnaval, maar de meeste deelnemers droegen gewone kleren, al dan niet met een roze driehoek erop geplakt. "Wij hebben een heleboel plichten, we betalen belasting, nu eisen we onze rechten op", stond op een kartonnen bord. Wij bestaan ook, was de boodschap. Negeer ons niet langer en geef ons de ruimte.

Tientallen vakbondsleden en linkse politici liepen onder rode vlaggen mee om de eis voor gelijke rechten te ondersteunen. Op homoseksualiteit rust nog steeds een groot taboe in Italië. Sommige deelnemers aan de mars wilden niet worden gefotografeerd, omdat hun ouders het niet weten. Maar nog nooit is homoseksualiteit hier zo zichtbaar geweest. Met een ongekend felle lobby heeft het Vaticaan geprobeerd de parade te verbieden. Een aantal politici ging daarin mee, maar ondanks die tegenwerking is de mars doorgegaan, zonder incidenten.

NRC Webpagina's
10 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad