U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
FIFA

Voetbal Online

Voetbal.nl


Zuid-Afrika wenst nieuwe stemmingWK voetbal 2006

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 10 JULI. De voorzitter van het bid-comité WK 2006 in Zuid-Afrika, Irvin Khoza, steunt de oproep van de premier van Nieuw Zeeland, Helen Clark, om een nieuwe stemronde te houden voor de toewijzing van het WK voetbal. Volgens de premier van Nieuw Zeeland is een nieuwe stemronde gewenst omdat Charles Dempsey, FIFA-afgevaardigde van de voetbalfederatie van Oceanië, zich niet aan zijn stemopdracht had gehouden.

Charles Dempsey zei vanochtend dat hij niet anders kon dan zich onthouden van stemmen bij de toewijzing van het WK in 2006. Bedreigingen "van invloedrijke Europese belangenbehartigers" deden Dempsey afgelopen donderdag besluiten niet te stemmen.Dempsey had nooit verwacht dat door zijn stemonthouding Zuid-Afrika geen kans meer had op de organisatie van het WK in 2006. Volgens de Nieuwzeelander hebben veel afgevaardigden in Zürich "in de handel om stemmen" anders gestemd dan vooraf was verwacht.

Dempsey wilde niet bekendmaken van wie de bedreigingen afkomstig waren, maar zijn dochter Josephine King, secretaris-generaal van de voetbalfederatie van Oceanië OFC, liet vanochtend weten dat haar vader onder druk was gezet door de Europese voetbalbond UEFA. Volgens haar heeft de UEFA in het verleden regelmatig hulp geboden aan de voetbalfederatie van Oceanië en wilde de UEFA daar nu voor beloond worden.

Omdat Dempsey zich afgelopen donderdag onthield van stemmen, kreeg Zuid- Afrika elf stemmen, één minder dan Duitsland. Oceanië had Dempsey opdracht gegeven op Zuid-Afrika te stemmen. Als Dempsey dat had gedaan, waren de twee overgebleven kandidaten op twaalf stemmen uitgekomen, waarna de stem van FIFA-voorzitter Blatter de doorslag had gegeven. Van Blatter is bekend dat hij voorstander is van een WK in Zuid-Afrika.

Dempsey zei dat hij nog telefonisch overleg had gevoerd over zijn positie met Nelson Mandela, oud-president van Zuid-Afrika en pleitbezorger van het WK in zijn land. Volgens Dempsey zou Mandela gezegd hebben "te doen waarvan ik dacht dat het goed was".

Dempsey verklaarde verder nog dat hij voor aanvang van de stemming van afgelopen donderdag de FIFA had laten weten eventueel niet te zullen stemmen. Volgens Dempsey reageerde de wereldvoetbalbond daar niet negatief op. De omstreden voorzitter van de voetbalfederatie van Oceanië heeft inmiddels besloten eind september af te treden. De 78-jarige official nam het besluit na een spoedvergadering van het hoofdbestuur, dat in Auckland bijeen was.

NRC Webpagina's
10 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad