|
|
|
NIEUWSSELECTIE Cahier DNA Dossier Genetische Manipulatie
|
Heel de mens
DOOR DE GROTE vooruitgang in de moleculaire biologie ontstond in de jaren zeventig - toen ook de eerste genmanipulaties onrust zaaiden in de publieke opinie - in brede kring de gedachte dat menselijk gedrag en functioneren vrijwel volledig zouden zijn te verklaren uit het genetisch materiaal in de chromosomen, mede onder invloed van scherpzinnige en populaire boeken als The Naked Ape van Desmond Morris en The Selfish Gene van Richard Dawkins. In de biologie zijn niet veel onderzoekers meer te vinden die genen zo'n fundamentele rol gunnen. Genen zijn extreem belangrijk in het biochemische proces in de cel, maar hoe en of ze worden geactiveerd hangt af van vele andere factoren. Deze systeembenadering van de biologie levert de meeste wetenschappelijke vooruitgang op. En de gisteren feestelijk gepresenteerde vaststelling van de volgorde van de baseparen in het genoom zal als uitgangspunt van verder onderzoek de vooruitgang alleen maar versnellen.
DE MAATSCHAPPELIJKE gevolgen van dit alles zullen pas 'werkende weg' blijken. Hoe zullen de ziektekostenverzekeraars reageren als de huisarts met een eenvoudige test de aanwezigheid kan vaststellen van genen die samenhangen met een bepaald risico op borstkanker, of Alzheimer? En wat gebeurt als blijkt dat vrijwel iedereen een of ander potentieel dodelijk gen bij zich draagt? De discussies en symposia over deze onderwerpen draaien op volle toeren, maar een juist oordeel kan alleen op ondervinding berusten. Een scherpe en kritische analyse van deze voortgang op maatschappelijk en ethisch gebied is met de publicatie van het (bijna-)complete genoom hard nodig. Een kritische houding is ook noodzakelijk waar het de grote industriële belangen bij het genetische onderzoek betreft. Zonder die belangen zou de vooruitgang waarschijnlijk nooit zo groot en zo snel zijn geweest. Maar ze vormen ook een gevaar voor de vrije uitwisseling van informatie, die cruciaal is voor een gezonde wetenschap.
NAAST DE ETHISCHE consequenties, vooral op het gebied van volksgezondheid, vormt de patentering van menselijke genen dan ook het tweede belangrijke punt van discussie over het menselijke genoom. Dankzij het industriële, door aandeelhouders gefinancierde project van Graig Venters onderneming Celera Genomics is het genoomproject ongeveer vijf jaar eerder voltooid dan werd verwacht. Dat is een goede zaak. De gezamenlijke persconferentie van het bedrijf en het publieke onderzoeksconsortium stemt hoopvol over verdere samenwerking, zonder de doem van patenten en bedrijfsgeheime informatie. Maar zeker is dat allerminst. Genoomonderzoekers en hun verschillende investeerders zijn doorgaans geen vrienden. Venter zegt dat zijn bedrijf de investeringen vooral wil terugverdienen door geld te vragen voor toegang tot zijn databank èn door de verdere ontwikkeling van software voor genetische analyse. Maar de informatie uit het publieke Human Genome Project is vrij toegankelijk via internet. De strijd is nog lang niet gestreden.
|
NRC Webpagina's 27 JUNI 2000
|
Bovenkant pagina |
|