U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier EK 2000

Eindhoven zucht onder overdreven bierblikincident


Media maken gretig melding van de eerste echte supportersrellen, gisteren in Eindhoven. Het betrof een opstootje van tien minuten.

Door onze redacteur JOEP DOHMEN

EINDHOVEN, 16 JUNI. Eindhoven haalde bijna dertig jaar geleden de internationale pers met een nieuw fenomeen: supportersgeweld. Tijdens een Europa Cup 2 wedstrijd van PSV tegen Real Madrid werd de Ierse grensrechter David Barrett aan het hoofd getroffen door een vol bierblikje dat vanaf de tribune op het veld werd gegooid. De kwestie ging de geschiedenis in als 'het bierblikincident'. Gisteren was het weer raak.

Het moet gezegd, de vergelijking gaat niet helemaal op. Op 14 april 1971 ging het om één blikje, nu om een paar honderd. Die vlogen rond zes uur door de lucht op de Markt vlak vóór de EK-wedstrijd Zweden-Turkije. En dit keer liep niet een grensrechter maar een politieman een schram op.

De perswoordvoerder van de politie Eindhoven heeft vanmorgen desondanks zijn handen vol aan de kwestie. 'Nee, er waren geen rellen rond de wedstrijd. Het ging om een incident'. En 'nee, dat duurde geen drie kwartier. Het was al na tien minuten voorbij'. Charges uitgevoerd dan? 'Neen.' Engelse hooligans in Zweedse shirts misschien? 'Onzin'. Ultrarechtse Grijze Wolven die Turken ophitsten? 'Geen bevestiging van gevonden.'Radio, televisie, teletekst, en vanochtend een deel van de ochtendbladen. Ze berichtten uitgebreid over de 'rellen' rond de EK- wedstrijd in Eindhoven. Voor het eerst waren 'op Nederlandse bodem' dan eindelijk de lang verwachte ongeregeldheden rond Euro 2000 uitgebroken. ME'ers zouden met charges een einde hebben moeten maken aan rellen die driekwartier duurden en aangestoken zouden zijn door als Zweden verkleedde Engelse hooligans.

Hoe het was, in Eindhoven? Tienduizend Turken en zesduizend Zweden gingen gebroederlijk het stadion in en kwamen er even gebroederlijk weer uit. De Zweden met plastic koeienhoorns op hun hoofd, de Turken verkleed als nationale vlag en in hun midden een enkele Hollandse supporter met een oranje windmolen op zijn hoofd. Na afloop stelden ze zich als schoolkinderen keurig in rijen op om met gratis bussen naar de parkeerplaatsen buiten de stad gereden te worden. Vóór de wedstrijd was er op de Markt inderdaad een opstootje dat niet langer dan tien minuten duurde. Politie en ME'ers scheidden de groepen die voor problemen zorgden. Na de wedstrijd was er op de Markt nog veel geschreeuw van een groepje jonge Turken, opgehitst door een lange jongen met de neus van een havik. Politiemensen 'met de platte pet' grepen even in. Bier vloog er toen al niet meer door de lucht. De politie hield voor, tijdens en na de wedstrijd in totaal 16 supporters aan.

De gemeente zit met een kater. De cafés was bevolen alcoholarm bier te schenken in plastic bekers. Dat ging goed. Echter, de vestiging van Super De Boer aan de Markt is geen café. Juist daar vlogen gistermiddag de blikjes (alcoholrijk) bier de deur uit, en daarna de Markt op. De gemeente overweegt inmiddels de verkoop van alcohol verder te beperken.

NRC Webpagina's
16 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad