U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Montenegro

Joegoslavië


Aanslag Draskovic mislukt


BELGRADO, 16 JUNI. De Servische oppositieleider Vuk Draskovic is vannacht bij een aanslag op zijn leven ternauwernood aan de dood ontsnapt. De Montenegrijnse politie heeft inmiddels verscheidene arrestaties verricht, zo meldt de Montenegrijnse televisie.

Draskovic werd kort na middernacht in zijn vakantiehuis in de Montenegrijnse kustplaats Budva door een of meer onbekenden beschoten met machinegeweren. De daders schoten door het raam naar binnen. Eén kogel schampte zijn voorhoofd, een andere raakte zijn oor. Volgens woordvoerders van zijn partij, de Servische Vernieuwingsbeweging SPO, bleef Draskovic bij bewustzijn. Hij verborg zich in zijn huis. De schutters namen de benen en Draskovic werd daarop overgebracht naar het ziekenhuis van Kotor. Na te zijn verbonden keerde hij naar Budva terug. Hij wordt daar nu bewaakt door de politie, die vannacht het bos bij de vakantiewoning doorzocht en wegen in de omgeving afzette, zonder resultaat. Volgens de SPO-woordvoerders werd Draskovic' huis getroffen door een groot aantal kogels. "Het is een wonder. Hij is net als vorig jaar gered door God", aldus een van de woordvoerders.

Die opmerking sloeg op een auto-ongeluk, in oktober vorig jaar, waarbij Draskovic licht gewond raakte maar vier van zijn meereizende medewerkers om het leven kwamen. Volgens de oppositieleider was dat ongeluk in werkelijkheid een aanslag van het regime van president Slobodan Milosevic. Het ongeluk werd veroorzaakt toen een met zand geladen vrachtwagen plotseling uitweek naar de linkerhelft van de weg en daar frontaal op de tegemoetkomende auto's van Draskovic en zijn mensen botste. De politie heeft de chauffeur van de vrachtwagen nooit opgespoord en ook de wagen zelf niet gevonden. Sindsdien beschuldigt Draskovic het regime regelmatig van 'staatsterreur'.

De moordaanslag op Draskovic volgt op een reeks van politiek-criminele moorden in Servië en onlangs ook in Montenegro. Onder de slachtoffers waren sinds januari de beruchte oud-militieleider Arkan, de minister van Defensie, de directeur van de luchtvaartmaatschappij JAT en de regeringsleider van de Vojvodina. Behalve in het laatste geval ontsnapten bij al die aanslagen de daders. Het regime geeft gewoontegetrouw de Amerikaanse inlichtingendienst CIA de schuld. (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
16 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad