U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

DE OVERTUIGING

Godcom in Groningen

Door TITIA KETELAAR
Het was niet de bedoeling om de concurrentie met de kerktelefoon aan te gaan, maar onbewust zullen de acht predikanten van de gereformeerde kerken (vrijgemaakt) Groningen/Haren toch strijden met dit oude communicatiemiddel nu ze vanaf zondag iedere week via internet hun preek laten horen. Het begon allemaal een jaar geleden met een grap, een experiment. De site van de acht kerken, op internet al sinds 1998 verzameld onder de naam gvgroningen, werd bezocht door een gehandicapte kerkganger die zich in een e-mailtje afvroeg waarom op de site wel allerlei informatie te vinden was, maar geen kerkdienst bekeken kon worden. Zou het niet leuk, en ook handig, zijn om de preken via internet toegankelijk te maken? De suggestie werd werkelijkheid. Meer dan 1.300 mensen bekeken en beluisterden op 20 juni 1999 de via internet uitgezonden dienst door dominee H. Drost.

"Het was een klein hypje", zegt deze nu bescheiden, maar het hypje leidde wel tot nog een experiment en nu, als de techniek zondag meewerkt, tot internetdiensten met een wekelijkse frequentie. De diensten zijn nog niet live, maar dat is wel het streven.

De boodschap van de Groninger predikanten wordt aangepast aan het nieuwe medium en aan de toehoorders: de diensten moeten 'multimediaal' worden - vergezeld van achtergrondinformatie en nazorg. Dominee Drost: "Het gehoor is toch anders. Ik heb het gevoel dat de mensen die daadwerkelijk in de kerk zitten, daar stappen voor ondernomen hebben. Er gaat een zekere welwillendheid van uit. De dienst op internet kan voor sommigen ook gewoon een 'leukigheid' zijn, iets nieuws op het net en iets dat niet zozeer om het christelijke geloof draait."

Toch praat de predikant ook met bevlogenheid over de wekelijkse internetkerkdiensten. "De kerk creëert zo meer mogelijkheden om met gelovigen te communiceren. Alleen al door e-mail is het contact met mensen veranderd, je wordt als dominee veel sneller benaderd. Het betekent extra werk, want mijn mailbox zit iedere dag vol, maar het is ook een geweldige stap. Er zijn natuurlijk veel mensen die wel willen komen, maar niet kunnen."

Met die achterliggende gedachte springen de gereformeerde kerken (vrijgemaakt) Groningen/Haren handig in op de perikelen rond de kerktelefoon. KPN Telecom heeft aangekondigd de tarieven voor het gebruik van die telefoon, waarmee ouderen en mindervaliden kerkdiensten kunnen volgen, fors te verhogen. "De internetdiensten zijn niet helemaal gratis, je betaalt nog steeds voor de internetverbinding, maar ze zijn wel een goed en goedkoper alternatief voor de kerktelefoon", denkt webcoördinator H.W. Laan.

De predikanten en webcoördinator denken inmiddels al weer aan nieuwe experimenten. De dienst van 24 juni zal in het Engels worden gehouden, deels om de allochtone gereformeerden in Groningen en omstreken te helpen, maar ook om geëmigreerde Nederlanders van dienst te kunnen zijn. Als het aan Laan ligt, gaat de technologische vernieuwing nog verder. Hij hoopt uiteindelijk cd's met preken te kunnen verkopen en het opnemen van trouwdiensten te kunnen aanbieden.

Internetkerkdiensten van de gereformeerde kerken (vrijgemaakt) Groningen/Haren, wekelijks te volgen op www.gvgroningen.nl

NRC Webpagina's
16 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad