U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Onzekerheid over fiscus

'Groene' kredieten opgedroogd

Door onze redacteur MENNO TAMMINGA
ZEIST, 16 JUNI. De onzekerheid over de toekomstige fiscale vrijstelling voor beleggers in groene fondsen is er de oorzaak van dat er nauwelijks nog "groene" leningen aan bedrijven worden verstrekt.

"Banken durven geen leningen meer toe te zeggen voor de aanleg van bijvoorbeeld windparken voor de kust", zegt P. Blom, directeur van de Triodos Bank en tevens woordvoerder van de gezamenlijke groene beleggingsfondsen.

De onzekerheid onder beleggers, banken en ondernemers wordt volgens hem veroorzaakt door de onduidelijkheid over het plafond dat de overheid aan de fiscale vrijstelling voor groene beleggingsfondsen wil geven. Dat gebeurt in het kader van het nieuwe belastingstelsel dat na 2001 zal gelden. De huidige beleggingen hebben ook in de nieuwe regeling, wel een fiscaal duwtje in de rug gekregen, dat vergelijkbaar is met het huidige regime. Voor toekomstig geld zijn echter nog geen afspraken gemaakt. In de groene fondsen hebben spaarders en beleggers samen zo'n 3 miljard gulden geïnvesteerd. Zo'n 90 procent daarvan wordt beheerd door grote banken, zoals ABN Amro, Rabobank en ING/Postbank. Groene beleggingsfondsen moeten ten minste 70 procent van hun geld investeren in, of uitlenen aan goedgekeurde groene projecten, zoals financiering van windenergie, biologische landbouw of duurzame woningbouw, waaronder stadsverwarming.

Door de onduidelijkheid over de budgettaire ruimte weten banken niet hoeveel geld zij bij beleggers kunnen "ophalen" en daardoor willen zij geen toezeggingen doen over grote kredieten. De groene kredieten zijn door de fiscale vrijstelling goedkoper dan reguliere leningen. "Stel de limiet op 1 miljard gulden per jaar, of desnoods op 700 miljoen gulden, maar steun het", zegt Blom.

Willen groene beleggingsfondsen voor de banken rendabel zijn, dan moeten zij schaalgrootte hebben, zegt Blom. "De grootbanken hebben hun nek uitgestoken, dat is heel positief, voor hen is groen beleggen absoluut nog geen winstgevende activiteit. Maar dan moet de overheid wel oppassen dat zij de kiem niet kapot maakt nu het gaat bloeien. Duurzame energie is bijvoorbeeld een lastige optie als je de financiering door groene leningen afremt. Accepteert de overheid dat groen beleggen volume krijgt, of is het gewoon iets leuks voor de kiezers, dat een beperkt budget krijgt?"

NRC Webpagina's
16 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad