U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Vopak

Directeur opgestapt

Crisis dreigt binnen top van Vopak

Door onze redacteur MARC SERNÉ
ROTTERDAM, 13 JUNI. Slechts een jaar na de fusie tussen Pakhoed en Van Ommeren is bestuurlijke onrust ontstaan bij Vopak. Vanochtend maakte het Rotterdamse havenbedrijf het vertrek van financieel directeur R. Hendriks bekend.

In een verklaring volstaat Vopak, gespecialiseerd in tankopslag, chemische distributie en logistiek, met de mededeling dat Hendriks is teruggetreden vanwege "verschillen van inzicht over het te voeren beleid." Bronnen binnen het havenbedrijf melden dat ook bestuurder H.C. van Westenbrugge, evenals Hendriks afkomstig van Van Ommeren, onder vuur ligt. De aandeelhouders spraken echter hun veto uit over Van Westenbrugge omdat met zijn vertrek de complete Van Ommeren-kern uit het bestuur van Vopak zou verdwijnen. Investeringsmaatschappij HAL is met een belang van rond de 20 procent de grootste aandeelhouder. Ook de positie van bestuursvoorzitter T. Spoor, afkomstig van Pakhoed, zou onder de commissarissen aan kritiek onderhevig zijn. Tijdens een extra vergadering vanochtend hebben de toezichthouders verklaard de gang van zaken de komende weken extra in de gaten te houden.

De enige bestuurder die in de discussie buiten schot blijft is N.J. von Hombrecht, verantwoordelijk voor de logistiek in het gas. Binnen de top van Vopak was Hendriks behalve met de financiële portefeuille belast met de chemische distributie in Noord-Amerika.

De banken toonden zich vanochtend verbaasd over het vertrek van Hendriks, in hun ogen de man met de meeste financiële expertise bij Vopak. Het is niet de eerste keer dat er onrust is in de raad van bestuur bij Vopak. Bij de fusie, die vorig jaar 5 juli werd bekendgemaakt, moesten Van Ommeren-bestuurder Van den Driest (inmiddels ECT) en Pakhoed-topman Westdijk terugtreden omdat zij een fusie hadden afgeblazen.

Toen al bestonden er enorme cultuurverschillen tussen Van Ommeren (afkomstig uit de rederijwereld) en Pakhoed, voortgekomen uit de veel ruigere wereld van de stuwadoors. Hoewel Vopak met nadruk ontkent dat het vertrek van Hendriks te maken heeft met cultuurverschillen binnen Vopak wilden de managers van Van Ommeren de centen meer investeren in wereldwijde tankopslag, terwijl Pakhoed voor de meer lucratieve chemische distributie opteert. In een interview na de fusie erkende Hendriks dat er tussen de twee bedrijven cultuurverschillen zijn, maar dat die niet onoverbrugbaar zijn. "Daar leggen buitenstaanders te zwaar de nadruk op. Natuurlijk zijn er verschillen, maar daar laten we ons niet door leiden."

NRC Webpagina's
13 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad