U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K U N S T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Wiener Festwochen

Big Brother voor Weense asielzoekers


Vlakbij het operagebouw in Wenen zijn acteurs die asielzoekers spelen bijeengebracht in een containerwoning. Oostenrijkers kunnen per telefoon beslissen wie eruit moet.

Door onze correspondent KARIN JUSEK

wenen, 13 juni. De Duitse regisseur Christoph Schlingensief stopt twaalf asielzoekers in een container naast de Weense Staatsoper en roept de Oostenrijkers op dat te doen wat ze volgens hem het liefste doen - vreemdelingen het land uit gooien. Met zijn Big Brother voor asielzoekers, levert Schlingensief de meest omstreden productie van de Wiener Festwochen. Het spektakel begon zondagavond. Een blaasmuziek- kapel speelde het volkslied en daarna werden de asielzoekers één voor één uit een geblindeerde bus door een loophek naar vijf kleine containers gevoerd. Sommigen droegen opzichtige pruiken en de meeste verstopten hun gezicht achter de zondagsuitgave van het beruchte boulevardblad Neue Kronen Zeitung. Het publiek werd per megafoon over hun levensloop geïnformeerd, steevast onderbroken door gemoedelijke blaasmuziek. De asielzoekers blijven zes dagen in de containers die pal naast de Staatsoper staan. Aan de buitenkant hangen monitoren en er zijn kijkgaten die met 'peepshow asielzoekers' aangegeven worden. Dagelijks zullen twee vreemdelingen het land uitgezet worden.

Wie weg moet, wordt via de telefoon beslist, maar alleen Oostenrijkers mogen stemmen. "Kies u lievelingsbuitenlander!" roept Schlingensief via de megafoon het publiek toe. "Wie haat u het meest? Gooi hem eruit!" Wijzend op de overeenstemming tussen de extreem-rechtse FPÖ, het gesunde Volksempfinden en de Kronen Zeitung, verklaart hij dat het spel waartoe FPÖ en Krone sinds jaren oproepen, nu eens voor iedereen aanschouwelijk gemaakt moet worden. Een aantal toeristen dat er wat onzeker lachend bij staat, moedigt hij aan om foto's te maken. "Stuur deze foto's als ansichtkaarten uit Oostenrijk naar huis! Dit is het ware Oostenrijk, laat het zien!" Tegelijk wijst Schlingensief erop dat de rest van Europa er niet zo veel beter voor staat. " Frankrijk heeft Le Pen en in Frankfurt wordt elke dag een zwarte in elkaar geslagen en soms zelfs vermoord", zegt hij. Dan plaatst hij twee blauwe vlaggen met het FPÖ logo op het dak van de wooncontainer en onthult een transparant waarop 'Buitenlanders eruit!' staat. Daaronder hangt een tweede transparant met Neue Kronen Zeitung erop. De plek waar de container staat, wordt 'Herbert von Karajan Platz' genoemd.

De deelnemers zijn amateur-acteurs die asielzoekers spelen. Ze hebben absurde biografieën zoals de 'Albanees' Vahan Virabin, die in Jerevan tijdens een religieuze plechtigheid in de Hare Krishna Tempel door geüniformeerden in elkaar werd geslagen. Hij vindt Oostenrijk leuk omdat ze 'hier yoghurt hebben en mooie vrouwen'. De biografieën hangen op de tralies rond de container. Schlingensief noemt zijn show 'Bitte, liebt Österreich!' en slaat daarmee hard op de zere plek van veel Oostenrijkers die bang zijn door de EU- sancties nu voor paria's door te gaan. De Oostenrijkse media berichten dagelijks uitvoerig over de sancties en vooral wie het land welgezind is en wie niet.

Hoe groot de verwarring over Oostenrijk is, blijkt uit de reacties van toeristen. Zij staan verbijsterd voor de container en houden het spel voor realiteit. Veel toeschouwers kwamen er zondagavond niet naar de opening. Voor de container stonden een paar honderd mensen,maar op het internet was de bedrijvigheid groot. Nog voor de opening hadden al 70.000 bezoekers de website aangeklikt en maandagavond, toen de eerste twee buitenlanders weg hadden gemoeten, was www.webfreetv.com urenlang onbereikbaar. Door drukte en chaos werd ook maar één buitenlander uitgewezen, Vahan Virabin, de 'Albanees'. Schlingensief zal de vaart er in moeten houden want er mag maar één winnaar over blijven: hij of zij krijgt geld en een Oostenrijkse huwelijkspartner.

NRC Webpagina's
13 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad