U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Montenegro

Joegoslavië


Montenegro: beide kampen boeken winst

Door onze correspondent
PODGORICA, 13 JUNI. De pro- Westerse regeringscoalitie in de Joegoslavische deelrepubliek Montenegro heeft zondag de lokale verkiezingen in de hoofdstad Podgorica gewonnen, maar moest de macht uit handen geven in de kustplaats Herceg Novi. Het pro-Servische oppositieblok, onder leiding van de Joegoslavische premier Momir Bulatovic, kreeg er een absolute meerderheid.

De lokale verkiezingen, waaraan eenderde van het Montenegrijnse electoraat deelnam (112.000 kiezers in Podgorica en 22.000 in Herceg Novi), werden algemeen gezien als een graadmeter voor de populariteit van de Montenegrijnse president Milo Djukanovic en zijn streven om Montenegro los te weken uit de Joegoslavische federatie. De pro-Westerse opstelling van de Montenegrijnse regeringscoalitie wordt door Milosevic met afgrijzen gevolgd. De Joegoslavische president heeft het Tweede Leger, dat deels is gelegerd in Montenegro, in paraatheid laten brengen, evenals de parachutisten in de Zuid-Servische stad Nis. in Montenegro worden hervormingen uitgevoerd waarvan in de andere deelrepubliek, Servië, geen sprake is. De Duitse mark is er wettig betaalmiddel. De Montenegrijnen erkennen het federale gezag niet meer en streven naar samenwerking met het Westen.

De verkiezingen verliepen rustig. Oppositieleider Bulatovic had tevoren gezinspeeld op fraude, maar herhaalde deze beschuldigingen na afloop van de verkiezingen niet. Wel wees hij op "inmenging van de Verenigde Staten en de Europese Unie". Die zouden door middel van hulpgelden hebben geprobeerd "kiezers om te kopen".

In Podgorica behaalde de regeringscoalitie Voor een Beter Leven, waaronder Djukanovic' partij, één zetel meer dan bij de vorige verkiezingen. Daarentegen moest ze de gemeente Herceg Novi afstaan aan de pro-Servische oppositie. Dat is een lelijke tegenslag voor Djukanovic, die had gezinspeeld op winst in beide gemeenten. De president haastte zich dan ook het verlies te bagatelliseren. "De triomfantelijke overwinning in Podgorica is veel helderder dan het verlies in Herceg Novi." En: "De overwinning in Podgorica is de overwinning van een democratisch en Europees Montenegro."

De liberale alliantie (LSCG) van Miodrag Zivkovic was de grote verliezer. Deze partij, die een onafhankelijk Montenegro voorstaat, had aangestuurd op vervroegde gemeenteraadsverkiezingen in Podgorica en Herceg Novi door haar samenwerking met de coalitie Voor een Beter Leven op te zeggen. De liberalen hoopten sterker uit deze verkiezingen te komen, maar ze verloren. De partij valt daardoor buiten de boot want in beide steden ging de absolute meerderheid naar een kamp waar de liberalen niet toe behoren; de regeringspartijen haalden in Podgorica 28 van de 54 raadszetels, de oppositie kreeg in Herceg Novi 19 van de 35 zetels. Andere partijen, waaronder een coalitie van Albanezen, wonnen geen zetels.

NRC Webpagina's
13 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad