U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Politie

Justitie


Profielschets van justitie:

'Dader moord op Vaatstra is een blanke'

Door een onzer redacteuren
LEEUWARDEN, 13 JUNI.De moordenaar van de zestienjarige Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde is een blanke West-Europeaan die vermoedelijk binnen een straal van vijftien kilometer rond de plaats van het delict woont.

Dit heeft justitie in Leeuwarden vanmorgen bekend gemaakt. Het openbaar ministerie beroept zich op onderzoek van zes gedragsdeskundigen die een daderprofiel hebben opgesteld, onder meer op basis van DNA-onderzoek van het Forensisch Laboratorium in Leiden.

Vanavond presenteert de politie in het televisieprogramma Opsporing Verzocht bovendien nieuwe sporen die op een fietspad zijn gevonden. Het slachtoffer zou daar vlak voor het misdrijf overheen zijn gefietst. Over twee weken volgt een speciale uitzending van dit programma waarin het daderprofiel van de moordenaar uitgebreid aan bod komt.

Marianne Vaatstra werd vorig jaar in de nacht na Koninginnedag verkracht en vermoord in een weiland bij het Friese Veenklooster. Vanaf het begin werd asielzoekerscentrum De Poelpleats in het nabijgelegen Kollum door Zwaagwesteinders verdacht gemaakt. Toen in juli vorig jaar bekend werd dat twee asielzoekers in de nacht van de moord waren verdwenen uit het centrum, eiste ook de familie Vaatstra opheldering bij justitie. Eén van de asielzoekers werd aangemerkt als hoofdverdachte en is opgespoord. Zijn DNA bleek evenwel niet overeen te stemmen met gevonden sporen op de plaats van het delict.

Een dag voor de aanhouding van deze man liep een informatieavond over verplaatsing van het asielzoekerscentrum naar het dorp volledig uit de hand toen woedende inwoners van Zwaagwesteinde burgemeester P. Visser van Kollumerland in de plaatselijke sporthal met eieren bekogelden. Voor racistisch getinte uitlatingen rond deze zaak zijn onlangs twee Friezen veroordeeld tot geldboetes.

Zes verdachten, drie autochtonen en drie allochtonen, zijn het afgelopen jaar aangehouden als verdachte van de moord aangehouden en weer vrijgelaten na een DNA-test.

Begin dit jaar besloot justitie tot het houden van een grootschalig DNA- onderzoek. Aan in totaal 170 mannen werd gevraagd daarvoor vrijwillig wangslijm af te staan. Op acht na voldeden ze aan dit verzoek.

Het OM heeft eerder overwogen alle 20.000 mannen in een straal van vijftien kilometer rond het weiland wonen waarin Marianne Vaatstra is gevonden, op te roepen voor een DNA-test. Maar daarvan is afgezien omdat het teveel afwijkt van de normale strafrechtelijke aanpak, aldus justitie in Leeuwarden.

NRC Webpagina's
13 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad