U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Regering blijft verdeeld over internet op kabel


De kabel moet binnen twee jaar toegankelijk zijn voor internetaanbieders. Staatssecretaris Van der Ploeg krijgt daarmee zijn zin. Tenminste, zo lijkt het.

Door onze redacteur EGBERT KALSE

DEN HAAG, 13 JUNI. Staatssecretaris Rick van der Ploeg (Media, PvdA) mag tevreden zijn. Zat hij vorige week nog wat te morren bij het debat over zijn tweede Kabelnota, vrijdag kwam hij na de ministerraad als winnaar uit de bus. Het kabinet had besloten dat internetaanbieders binnen twee jaar toegang moeten krijgen tot de kabel. Precies zoals hij wilde.

Wie niet zo blij was vrijdag, was Annemarie Jorritsma. Zij moest bakzeil halen in de Trêveszaal. De liberale minister van Economische Zaken was voorstander van een langere periode waarbij de kabelaars het alleenrecht van internet op de kabel zouden hebben. Ze volgde daarin de kabelbedrijven, die immers hadden bepleit dat ze langer beschermd wilden worden dan de door de Kamer gewenste twee jaar.

"De miljarden die wij in ons netwerk hebben geïnvesteerd zijn anders niet terug te verdienen. Drie, vier jaar is wel het minimum. Als het kabinet dit echt wil, houdt onze innovatiekracht op", hadden de kabelaars eensgezind laten weten. En dat vond Jorritsma ook.

Het debat over de tweede Kabelnota, vorige week dinsdag, had al iets onwezenlijks. Zoals gewoonlijk diende de Kamer in tweede termijn een groot aan moties in. Wat ongebruikelijk was, was dat het kabinet weigerde haar goed- of afkeuring over die moties uit te spreken. Staatssecretaris Van der Ploeg zat te draaien, weigerde antwoord te geven en minister Jorritsma zei na afloop van het debat: "Het is geen kwestie van verdeeldheid dat we niet antwoorden. De Kamer heeft recht op een inhoudelijk antwoord, daar werken we aan." Met de brief aan de Kamer, waarin de termijn van twee jaar staat genoemd, kwam het kabinet vrijdag tegemoet aan een motie van de fracties VVD en D66, van eerder die week. Daarin hadden beide partijen gepleit voor een snelle opening van het kabelnet, om problemen zoals die zich hadden voorgedaan met de doorgifte van tv- en radiozenders in de toekomst bij internet te voorkomen. Het kabinet is daar vrijdag dus na lang praten mee akkoord gegaan. De moties worden dan ook als "een aansporing" gezien van het kabinetsbeleid. Tot onvrede van Jorritsma.

"Met Jorritsma weet je het nooit", zegt een ingewijde. "De ene keer eet ze met KPN en dan verdedigt ze de week daarna hun standpunt. Een week later zit ze met UPC te lunchen en dan is het weer UPC wat de klok slaat".

En toch is Jorritsma nog niet helemaal uitgespeeld. In de brief van vrijdag staat duidelijk dat er een belangrijke rol weggelegd zal blijven voor de NMA en de Opta, de mededingings-waakhonden van de media. Verder staat er dat "het kabinet het voornemen uitspreekt dat, in lijn met de ontwikkeling in Europese regelgeving, en de feitelijke ontwikkelingen op de Nederlandse markt, binnen twee jaar een wettelijk toegangsregime voor internet- en andere diensten zal worden gereed gemaakt". Een complexe formulering, en niet voor niets. "Er is veel over deze pasassage gesproken", meldt een ingewijde. "Juist omdat de formulering zo nauw luistert. Alle partijen hebben eigen versies gemaakt van de vertaling van die motie en pas na lang overleggen is dit eruit gerold." Ook de zinsnede 'in lijn met de ontwikkeling in Europese regelgeving' biedt mogelijkheden, vindt staatssecretaris De Vries (Verkeer). Dit najaar zal Brussel bepalen wat nou precies een machtspositie is. Die discussie zal volgens De Vries niet zozeer gaan over infrastructuren, zoals de kabel, maar meer over het medium internet. Volgens De Vries is toekomstig beleid afhankelijk van hoe de markt voor breedband-internet zich ontwikkelt. Vooral op de kabel of ook op andere infrastructuren zoals telefoonlijnen. Van verliezers is in deze discussie dan ook geen sprake, vindt De Vries. "Het kabinet staat hier achter en de klanten zijn er alleen maar bij gebaat dat er snel breedband internet beschikbaar komt."

Het is dus allerminst zeker dat het Kabinet over twee jaar de toegang tot de kabel zal hebben geforceerd. "Het kan best dat er een voorstel voor een geforceerde opening op de plank ligt over twee jaar, maar wie zegt dat die ook uitgevoerd gaat worden?", aldus De Vries.

NRC Webpagina's
13 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad