U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

'Van Weegen werd vermalen tussen diverse functies'


Na een jaar stapt Maartje van Weegen alweer op bij het NOS-Journaal als royalty-watcher.

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 13 JUNI. "Meer duidelijkheid" had ze gewild. Een " discussie over inhoud, niet over vorm" en een "betere lijn". Vanuit haar vakantieadres in Toscane kiest NOS-journaliste Maartje van Weegen algemene bewoordingen om haar eind vorige week bekend geworden vertrek bij het NOS-journaal als royalty-verslaggeefster te verklaren. Volgens collega's van Van Weegen was al langer zichtbaar dat zij bij het journaal worstelde met de conflicterende belangen die royalty- journalistiek met zich meebrengt. Zeker bij een omroep die de wettelijke verplichting heeft om evenementen en officiële mededelingen van het Koninklijk Huis uit te zenden. Ze is "vermalen" tussen de twee conflicterende functies die de NOS heeft, zegt haar collega van het RTL-nieuws, Frits Wester. "De NOS heeft extra ingangen, maar daardoor ook beperkingen. Maartje zweefde daartussenin." Bij de NOS zelf heet het dat Van Weegen zweefde tussen journalistieke rollen. "We wisten niet of ze verslaggeefster was of commentator", zegt een woorvoerder. De relatie NOS-koningshuis is al lange tijd een ingewikkelde. De publieke omroep zit tussen drie vuren. De kijker wil zoveel mogelijk informatie. Het Koninklijk Huis wil een imago: zo positief mogelijk. De premier tenslotte, die politiek verantwoordelijk is, wil publiciteit rond het Koninklijk Huis zo min mogelijk. Dus als de Oranje's al eens iets zouden willen - dan nog ligt de Rijksvoorlichtingsdienst ertussen.

Van Weegen koos vanaf haar aantreden vorig jaar als royalty-reporter voor de invalshoek die bij de NOS wordt verpersoonlijkt door Lars Anderson, hoofd van NOS Actueel. Dit is de evenementen-tak van de omroep die Koninginnedag, koninklijke huwelijken en begrafenissen registreert. Zijn beleid is meer gericht op hechte banden met de RVD en het Koninklijk Huis dan op politiek of maatschappelijk pikante feiten. Zolang het om evenementen gaat, geeft die benadering niet zoveel problemen. Maar bij het Journaal moest Van Weegen concurreren met andere nieuwsmedia. De nieuws 'hype' rond Máxima Zorreguieta, dwong haar bijvoorbeeld tot een verzoek aan prins Willem-Alexander om commentaar voor de camera. Aan het Hof werd daar schande van gesproken. Dat Van Weegen zich onvrede aan het Hof nauwelijks kan permitteren, bleek toen RTL-collega Frits Wester meldde dat fractieleider Thom de Graaf (D66) een discussie wilde over de rol van Beatrix in het Nederlandse staatsbestel. In haar interview met Beatrix ontbrak het onderwerp: ze mocht er niet naar vragen.

Volgens Paul Witteman, die eerder prins Willem-Alexander interviewde, moet de NOS kiezen: óf geen nieuws brengen, óf de bemoeienis van een goede politieke redactie met dit onderwerp vergroten. "Laat het over aan Den Haag Vandaag", zegt Witteman. "Veel van het nieuws voltrekt zich toch daar." Wester van RTL 4, zelf politiek commentator, is dat met hem eens. "Contacten bij het Koninklijk Huis zijn mooi, maar als die je vervolgens muilkorven, heb je er niet zoveel aan. De politiek geeft je als journalist meer houvast."

NRC Webpagina's
13 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad