U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
ÖTV

DAG


Bij overheid in Duitsland dreigt algehele staking

Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD
BERLIJN, 13 JUNI. In Duitsland zouden werkgevers en werknemers in de overheidssector vanmiddag een laatste onderhandelingspoging ondernemen in de hoop een algehele staking te vermijden. Mislukken de gesprekken dan willen de ambtenaren vanaf donderdag staken om hun looneisen kracht bij te zetten.

Minister Otto Schily (SPD) van Binnenlandse Zaken en vakbondsleider Herbert Mai kwamen het Pinksterweekeinde overeen een hernieuwde poging te wagen tot een akkoord te komen. De machtige ambtenaren- en vervoersbond ÖTV (Öffentliche Dienste, Transport und Verkehr) en de DAG (Deutschen Angestellten Gewerkschaft) toonden zich gisteren "gematigd optimistisch" over het bereiken van een compromis.

"Er is eindelijk weer beweging in de onderhandelingen gekomen", reageerde Robert Gera, voorzitter van de CAO-onderhandelingsdelegatie van de ambtenaren. "De werkgevers schijnen hun verantwoordelijkheid toch nog te willen nemen".

Oorspronkelijk hadden de ambtenaren morgen al willen gaan staken. De laatste staking in de publieke sector vond plaats in 1992. Elf dagen lang werd het vuil niet opgehaald en had het openbaar vervoer te kampen met grote vertragingen. De staking liep uit op een fiasco omdat de ambtenaren minimale verbeteringen in de wacht sleepten. Twee jaar later werd Mai's voorganger Monika Wulf-Mathies weggestemd en kwam als Commissaris in Brussel terecht.

Vorige week vrijdag besloot een meerderheid van de werknemers bij beide bonden te staken, omdat wekenlange CAO-onderhandelingen niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. De ambtenaren, die 5 procent loonsverhoging eisen, willen zich niet neerleggen bij de uitspraak van een bemiddelingscommissie over een gematigde loonontwikkeling. De commissie stelde voor de salarissen voor de 3,1 miljoen werknemers bij de overheid met 1,8 procent te verhogen. Voor volgend jaar zou een salarisstijging van 2,2 procent gerealiseerd kunnen worden. De salarissen van Oost-Duitse ambtenaren zou in drie jaar van de huidige 86,5 procent tot 90 procent van het West-Duitse niveau kunnen worden opgetrokken.

Aanvankelijk wilde ÖTV-leider Mai nog met het bemiddelingsvoorstel akkoord gaan, maar zijn achterban vindt het resultaat onvoldoende en koos voor een staking. De vakbonden bevinden zich nu in een uiterst ongemakkelijke situatie. De steun voor een staking is mager. De angst om het verlies van banen is groot in de publieke sector, vooral in de steden en kleinere gemeenten waar het aantal werknemers de laatste acht jaren met 20 procent is gedaald. Niemand heeft de 2,2 miljoen ambtenaren, die geen lid van een bond zijn naar hun mening gevraagd. Het besluit te staken betrof slechts 76 procent van de 850.000 georganiseerde ambtenaren.

NRC Webpagina's
13 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad